Αφγανιστάν: Ανησυχία του ΟΗΕ για τους νέους περιορισμούς των γυναικών από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ανησυχίες του ΟΗΕ για τους νέους περιορισμούς των γυναικών Facebook Twitter
Γυναίκες στους δρόμους του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν/Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ανησυχία του για το νομοσχέδιο που επικύρωσαν οι Ταλιμπάν το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, νέους περιορισμούς για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Ο νέος νόμος, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και βασίστηκε σε διάταγμα του 2022 του ανώτατου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, ελέγχει κάθε πλευρά της κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής των Αφγανών ακολουθώντας μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου. 

Οι κανόνες αυτοί ίσχυαν ήδη και επιβάλλονταν από την αστυνομία ηθών η οποία εξαρτάται από το υπουργείο Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς. Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν η δημοσίευση των κανόνων σε νόμο θα σημάνει την πιο αυστηρή εφαρμογή του. 

Στα 35 άρθρα του το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και να φροντίζουν να μην ακούγεται η φωνή τους. Επίσης οι άνδρες απαγορεύεται να ξυρίζουν τις γενειάδες τους, να παραλείπουν τις προσευχές και τις νηστείες, όπως και το να ακούν μουσική στο αυτοκίνητο. 

Οι ποινές για την παραβίαση των κανόνων αυτών ξεκινούν από «συστάσεις, προειδοποιήσεις για ιερή τιμωρία, προφορικές απειλές» και φτάνουν ως «την κατάσχεση περιουσίας, κράτηση από μία ώρα ως τρεις ημέρες σε φυλακές και όποια άλλη τιμωρία κρίνεται προσήκουσα», διευκρίνισε το αφγανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Αν οι ποινές αυτές αποτύχουν να συμμορφώσουν τους παραβάτες, αυτοί θα παραπέμπονται στο δικαστήριο, πρόσθεσε. 

«Έπειτα από δεκαετίες πολέμου και εν μέσω φρικτής ανθρωπιστικής κρίσης, ο αφγανικός λαός αξίζει περισσότερα από το να απειλείται ή να φυλακίζεται αν καθυστερεί να πάει στην προσευχή, αν στρέψει το βλέμμα του προς έναν άτομο του αντίθετου φύλου που δεν ανήκει στην οικογένειά του ή αν έχει στην κατοχή του μια φωτογραφία», κατήγγειλε σήμερα η Ρόζα Οτουμπάγιεβα επικεφαλής της αποστολής αρωγής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA). 

Σύμφωνα με την ίδια, «ο νόμος αυξάνει τους ήδη αφόρητους περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, με τον απλό ήχο μιας γυναικείας φωνής έξω από το σπίτι να θεωρείται προφανώς παραβίαση των ηθικών κανόνων». 

Ο ΟΗΕ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τους περιορισμούς που επιβάλλει ο νόμος στη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου, καθώς προβλέπει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν θα πρέπει να δημοσιεύουν «περιεχόμενο εχθρικό προς τη σαρία και τη θρησκεία» ή «φωτογραφίες που δείχνουν ζωντανά όντα». 

«Μέρα με τη μέρα προσπαθούν να σβήσουν τις γυναίκες από την κοινωνία», κατήγγειλε μια 37χρονη νοικοκυρά από την Καμπούλ. «Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας μπροστά στις ενέργειες των Ταλιμπάν τους ενθαρρύνει να δημιουργούν νέους νόμους και περιορισμούς καθημερινά», πρόσθεσε. 

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προώθησης της Αρετής ελέγχουν τους Αφγανούς για τυχόν παραβιάσεις της σαρίας εδώ και τρία χρόνια. Το υπουργείο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τον προηγούμενο χρόνο συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση περισσότερους από 13.000 ανθρώπους. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τα αδικήματα στα οποία είχαν υποπέσει ούτε το φύλο τους. 

Οι Ταλιμπάν ακύρωσαν το προηγούμενο Σύνταγμα του Αφγανιστάν όταν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο του 2021 και δήλωσαν ότι θα κυβερνούν με βάση τον ισλαμικό νόμο. 

Οι δυτικές χώρες έχουν τονίσει ότι για να αναγνωρίσουν επισήμως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα πρέπει το ισλαμιστικό κίνημα να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών. 

Οι Ταλιμπάν απαντούν ότι σέβονται τις γυναίκες όπως προβλέπει η εκδοχή τους του ισλαμικού νόμου και τα τοπικά έθιμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αφγανή Κίμια Γιουσόφι έστειλε μήνυμα στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών

Διεθνή / Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αφγανή Κίμια Γιουσόφι έστειλε μήνυμα στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών

Η σπρίντερ των 100 μέτρων δεν κατέκτησε κάποιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά με την παρουσία της στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός έστειλε μήνυμα στους Ταλιμπάν για τα δικαιώματα των γυναικών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει τις επιδρομές - Προετοιμάζονται για το πρώτο στάδιο του σχεδίου Τραμπ

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ σταματά τις επιδρομές - Εν αναμονή του πρώτου σταδίου του σχεδίου Τραμπ

Οι IDF δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για το πρώτο στάδιο του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Διεθνή / Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Η ισραηλινή οργάνωση που παρέχει νομική υποστήριξη στα μέλη του στολίσκου, Adalah, αναφέρει ότι σε αρκετούς ακτιβιστές αρνήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο, νερό και φάρμακα
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της, αμφισβήτησε την ποινή του - Τα βίντεο των βιασμών της θα προβληθούν ξανά στο δικαστήριο και η ίδια θα παραστεί ως μάρτυρας αυτή τη φορά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Παρά το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την εντολή που δόθηκε στους IDF για την πρώτη φάση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου, η Γάζα σφυροκοπάται
LIFO NEWSROOM
Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά σοκολάτας

Διεθνή / Η σοκολάτα σε κρίση: Τι συμβαίνει με τη Barry Callebaut - Ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά

Η Barry Callebaut, η μεγαλύτερη εταιρεία χύμα σοκολάτας στον κόσμο, αντιμετωπίζει κρίση λόγω υψηλών τιμών κακάο, αλλαγών στη διοίκηση και διακοπών παραγωγής - Οι αποφάσεις της επηρεάζουν τι θα βρούμε στα ράφια σοκολάτας παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές - Η «Tiger Team»

Διεθνή / Η ιστορία της Ρουμέισα Οζτούρκ: Πώς η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθούσε φοιτητές

Η Τουρκάλα φοιτήτρια οδηγήθηκε βιαστικά σε ένα ανεπίσημο όχημα, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, σε μια υπόθεση που αποδείχθηκε προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM