ΟΗΕ: 228.000 παιδιά πέθαναν εξαιτίας της αναστολής υπηρεσιών υγείας στη Νότια Ασία

ΟΗΕ: Η αναστολή υπηρεσιών υγείας λόγω κορωνοϊού οδήγησαν στον θάνατο 228.000 παιδιών στην Νότια Ασία Facebook Twitter
Pixabay
0

Η αναστολή των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να έχει οδηγήσει σε περίπου 239.000 θανάτους μητέρων και παιδιών στη Νότια Ασία, αναφέρει νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο Αφγανιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα, όπου φιλοξενούνται περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με αυτήν, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν πληγεί περισσότερο. Η Νότια Ασία έχει αναφέρει σχεδόν 13 εκατομμύρια κρούσματα Covid και περισσότερους από 186.000 θανάτους μέχρι στιγμής.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Νότιας Ασίας, ανταποκρίθηκαν στην πανδημία με αυστηρά lockdown. Ενώ τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα παντοπωλεία παρέμειναν ανοιχτά, σχεδόν όλα τα άλλα έκλεισαν.

Η έκθεση «Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και η ανταπόκριση στη Νότια Ασία» εξετάζει την επίδραση αυτών των κυβερνητικών στρατηγικών στην υγειονομική περίθαλψη, τις κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και της οικονομίας.

Εκτιμά ότι έχουν σημειωθεί 228.000 επιπλέον θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών σε αυτές τις έξι χώρες λόγω κρίσιμων υπηρεσιών που ανεστάλησαν, όπως είναι τα προγράμματα διατροφής και τα εμβολιαστικά κινήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των παιδιών που υποβάλλονται σε θεραπεία για σοβαρό υποσιτισμό μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% στο Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.

Παράλληλα, η ανοσοποίηση στα παιδιά μειώθηκε κατά 35% και 65% στην Ινδία και το Πακιστάν, αντίστοιχα.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε στο υψηλότερο ποσοστό στην Ινδία το 2020 - αύξηση 15,4% - ενώ ακολουθεί το Μπαγκλαντές με 13%.

Η Σρι Λάνκα σημείωσε απότομη αύξηση των μητρικών θανάτων με ποσοστό  21,5%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Πακιστάν με 21,3%.

Η ίδια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι υπήρξαν περίπου 3,5 εκατομμύρια επιπλέον ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, συμπεριλαμβανομένων 400.000 μεταξύ εφήβων, λόγω κακής ή μη πρόσβασης σε μεθόδους αντισύλληψης.

Εμπειρογνώμονες στην Ινδία φοβούνται ήδη ότι τα ποσοστά υποσιτισμού θα είναι σημαντικά χειρότερα σε ολόκληρη τη χώρα όταν ολοκληρωθούν τα δεδομένα τους επόμενους μήνες.

Ορισμένες χώρες της Νότιας Ασίας, όπως η Ινδία, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αύξηση των κρουσμάτων.

Ενώ το lockdown σε εθνικό επίπεδο έληξε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, πολλές πολιτείες και περιοχές έχουν καταφύγει στη λήψη έκτακτων μέτρων ανά διαστήματα για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Η διακοπή των υπηρεσιών υγείας επηρέασε επίσης εκείνους που πάσχουν από άλλες ασθένειες.

Η έκθεση προβλέπει δε, ότι  θα υπάρξουν επιπλέον 5.943 θάνατοι σε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ εφήβων, που δεν μπόρεσαν να λάβουν θεραπεία για φυματίωση, ελονοσία, τυφοειδή νοσήματα και HIV / AIDS.

Με πληροφορίες του BBC/Unicef

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Διεθνή / Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις του μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι» μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

«Οι Σατανικοί Στίχοι» αφηγούνται τις περιπέτειες δύο Ινδών των οποίων το αεροπλάνο γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης και οι ίδιοι φτάνουν σε μια παραλία της Αγγλίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ