Αναρίθμητες είναι στην Ινδία οι περιπτώσεις ανθρώπων που δηλώνονται ψευδώς πως είναι νεκροί, συνήθως από συγγενείς, προκειμένου εκείνοι να αποκτήσουν την περιουσία τους.

 

Θύμα μίας τέτοιας απάτης φέρεται να έπεσε ο Padesar Yadav, ένας 78χρονος, ο οποίος πρόσφατα ανακάλυψε πως έχει δηλωθεί νεκρός, παρόλο που χαίρει άκρας υγείας.

 

Ο ηλικιωμένος, σύμφωνα με το BBC, μετά το θάνατο της κόρης του και του γαμπρού του, μεγαλώνει αυτός τα δύο εγγόνια του και παιδιά του ζευγαριού που έχασε τη ζωή του.

 

Οι ζωντανοί νεκροί της Ινδίας: Πιστοποιητικό θανάτου για ένα κομμάτι γης - «Με κοιτούσαν σαν φάντασμα»

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα για να καλύψει τα έξοδα για την ανατροφή και εκπαίδευση των δύο μικρών παιδιών, αναγκάστηκε να πουλήσει ένα οικόπεδο που του είχε κληροδοτήσει ο πατέρας του στο χωριό, στο οποίο γεννήθηκε.

 

Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, όπως υποστήριξε, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα, που τον έβαλε σε σκέψεις. Ο αγοραστής του οικοπέδου τον ενημέρωσε πως εκκρεμούσε μία νομική υπόθεση εναντίον του. Τότε ανακάλυψε πως ο ανιψιός του είχε δηλώσει πως ο 78χρονος ήταν νεκρός, προσφεύγοντας μάλιστα στη Δικαιοσύνη για να υποστηρίξει πως ο άνθρωπος που πραγματοποίησε την πώληση του οικοπέδου ήταν κάποιος απατεώνας που παρίστανε τον θείο του.

 

Αμέσως μετά, ο Padesar Yadav πήγε από την Καλκόυτα στο χωριό του. «Όταν πήγα στο χωριό όλοι με κοίταζαν σοκαρισμένοι, σαν να έβλεπαν φάντασμα» σημείωσε στο BBC. «Δεν είναι δυνατόν να ζεις. Είχαμε κάνει επικήδειες τελετές για εσένα» θυμάται ότι του έλεγαν.

 

Ο 78χρονος απευθύνθηκε στην Ένωση Ζωντανών Νεκρών, μία οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Lal Bihari Mritak (το Λαλ σημαίνει μακαρίτης). Ο Lal Bihari Mritak έζησε κι αυτός περίπου το 1/3 της ζωή τους δηλωμένος ψευδώς ως νεκρός.

 

Ο Lal Bihari Mritak όταν ήταν 20 ετών αποφάσισε να πάρει ένα δάνειο, προκειμένου να στήσει μία μικρή υφαντουργία. Τότε ανακάλυψε πως είχε εκδοθεί πιστοποιητικό θανάτου στο όνομά του.  Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν αυτό οφειλόταν σε κάποιο λάθος διοικητικού υπαλλήλου ή σε καλά στημένη απάτη από τον θείο του.

 

Οι ζωντανοί νεκροί της Ινδίας: Πιστοποιητικό θανάτου για ένα κομμάτι γης - «Με κοιτούσαν σαν φάντασμα»

 

Σύμφωνα με το BBC, για να αποδείξει ότι είχε πέσει θύμα απάτης, απήγαγε το παιδί του θείου του, προκειμένου να συλληφθεί. Με αυτό τον τρόπο σκέφτηκε πως οι Αρχές θα αναγνώριζαν ότι ζούσε, καθώς δεν θα μπορούσαν να βάλουν στη φυλακή ένα νεκρό. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία κατάλαβε το σχέδιο του Lal Bihari Mritak και δεν ενεπλάκη στην υπόθεση.

 

Τελικά, έπειτα από αγώνες 18 ετών πέτυχε να αναγνωριστεί από τις αρχές ότι είναι ζωντανός. Άλλοι δεν έχουν σταθεί το ίδιο τυχεροί.

 

Με πληροφορίες από BBC