Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι πλέον πολύ κοντά στην Τουρκία

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι πλέον πολύ κοντά στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Και νέα εδάφη κατέλαβαν σήμερα οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία.

Τα εδάφη ελέγχονταν από Σύρους, πολύ κοντά σε περιοχή όπου η Τουρκία και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανοίξουν νέο μέτωπο κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης.


Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι κατελήφθησαν πέντε χωριά, δύο από τα οποία είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα.


Όπως γράφει το ΑΠΕ, το ΙΚ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει καταλάβει τρία χωριά κοντά στην πόλη Μάρεα που ελέγχουν αντάρτες, περίπου 20 χλμ. νότια των τουρκικών συνόρων, και εισήλθαν στα περίχωρα της πόλης αυτής χθες βράδυ.


Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν επίσης δύο χωριά, βορειότερα, στην επαρχία του Χαλεπίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτά τα δύο χωριά ελέγχονταν από την οργάνωση Μέτωπο Αλ-Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Το Μέτωπο αλ-Νόσρα πρόσφατα παρέδωσε τα χωριά αυτά σε οργάνωση σύρων ανταρτών και στη συνέχεια αποχώρησε από την περιοχή, μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ της πρόθεσής τους να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ουδέτερη ζώνη.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα στο Ρόιτερς ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον θα αρχίσουν σύντομα "ευρείας κλίμακας" αεροπορικές επιδρομές για να εκδιώξουν τζιχαντιστές του ΙΚ από την περιοχή.
Το ΙΚ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των σύρων ανταρτών στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, από τότε που η Τουρκία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εκδιώξει την οργάνωση από την περιοχή.


Το Μέτωπο αλ-Νόσρα, οργάνωση εχθρική προς το ΙΚ, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα αποχωρήσει από την περιοχή όπου η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη.


Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από διάφορες δυνάμεις ανταρτών επί του πεδίου, κυρίως από την Αχραρ αλ-Σαμ. Παρά το γεγονός ότι το Μέτωπο αλ-Νόσρα είναι εχθρός του ΙΚ, απέρριψε το σχέδιο αυτό και αποχώρησε από ορισμένες από τις θέσεις του για να μην εμπλακεί στο σχέδιο αυτό. Παρέδωσε τις θέσεις του σε άλλη οργάνωση ανταρτών.


Η Μάρεα θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη για τους αντάρτες, επειδή βρίσκεται σε δρόμο ανεφοδιασμού που συνδέει τα τουρκικά σύνορα με τις θέσεις των ανταρτών βορείως του Χαλεπίου. Η πόλη αποτέλεσε επανειλημμένα στόχο του ΙΚ στην προσπάθειά του να επεκτείνει την παρουσία του στην επαρχία αυτή.


Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για "δεκάδες" θύματα στις τάξεις των ανταρτών, αλλά δεν διαθέτει στοιχεία για τις απώλειες στις τάξεις του ΙΚ. Έκανε επίσης λόγο για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη νότια περιφέρεια της Mάρεα σήμερα το πρωί, χωρίς να αναφέρει αν υπάρχουν θύματα.


Περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε η σύγκρουση άρχισε, τον Μάρτιο του 2011.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ