Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα

Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα Facebook Twitter
5
Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν τον αρχαίο ναό του Βάαλ-Δία στην Παλμύρα Facebook Twitter

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανατίναξαν τον ναό του Βάαλ-Δία στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε απόψε ο διευθυντής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της χώρας.

"Το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) τοποθέτησε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών στον ναό και τον ανατίναξε. Το κτίριο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό", είπε ο Μααμούν Αμπντουλκαρίμ.

Ο βομβαρδισμός του κτιρίου αποτελεί την πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ και κατέλαβαν την Παλμύρα τον Μάϊο, καταστρέφουν μνημειώδεις αρχαιότητες της Ρωμαϊκής εποχής. Ο ναός χτίστηκε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα Μ.Χ.

Πριν από μία βδομάδα, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον Χάλεντ Άσαντ, έναν ερευνητή 82 ετών που είχε εργαστεί για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής αρχαιοτήτων της Παλμύρας, αφού τον είχαν κρατήσει και ανακρίνει για πάνω από μήνα.

Πριν την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, Σύροι αξιωματούχοι εκκένωσαν την περιοχή από τους περισσότερους κατοίκους και μετέφεραν εκατοντάδες αρχαία αγάλματα σε ασφαλείς περιοχές για να αποτρέψουν τη ληστεία, πώληση ή καταστροφή των.

Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα που δεν αποτελούσαν μέρος των οικοδομημάτων των Ρωμαϊκών χρόνων αλλά τα οποία οι τζιχαντιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Η Παλμύρα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και περιέχει πολλά ερείπια μεγάλων Ρωμαϊκών κτιρίων στον εκτεταμένο αρχαιολογικό της χώρο.

ΑΧΧ/ΦΓ για ΑΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM
Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Δεν είναι τραγικό που κανένας δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει ή δεν θέλει?Που είναι οι μεγάλες δυνάμεις? Που είναι οι αραβικές πλούσιες χώρες? Πόση υποκρισία. Κατέστρεψαν ένα πολιτισμό μια χώρα σκότωσαν τόσους αθώους.
Συμφωνώ απόλυτα, εν έτη 2015 δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα ωστε να φτάσει -τουλάχιστον- σε ένα ελεγχόμενο στάδιο αυτη η κατάσταση.. Όταν απειλείται η ζωή σου τι πρέπει να κάνεις? Να κλειστείς στο σπίτι? Δεν ειμαι φιλοπόλεμη, προς θεού, αλλά θαύματα δεν γίνονται..Πρέπει το πρόβλημα να φτάσει έξω απ τη πόρτα μας για να γίνει δικό μας?Μήπως τελικά οι "τζιχαντιστές" ειναι η πρόφαση που μπορεί να αντιληφθεί ο μέσος άνθρωπος και πίσω απ αυτό κρύβονται μεγαλύτερα συμφέροντα απο αυτα της "θρησκείας"Ωστόσο για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωη τους εξαιτίας της κατάστασης ούτε νύξη.. Μα τι λέω?! Δε πειράζει ο πολιτισμός να ειναι καλά... #sucks -.-
πονάω για τους ανθρώπους, αλλά πονάω και για τα μνημεία. αυτά "τρέφουν" ανθρώπους και γενιές και κρατούν την ιστορία μέσα τους για πάντα. αν πάρεις τα μνημεία φτιάχνεις άλλους ανθρώπους, άλλες γενιές.
Δυστυχώς οι Αμερικανοί εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο, και οι Ευρωπαίοι είναι γνωστές πλέον κωλώστρες, οπότε θα αργήσει να πάρει ο Βαάλ Ζεβούβ (κοινώς ο διάολος) αυτά τα κτήνη για όλα όσα έχουν κάνει.