Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στους Αφγανούς να παίζουν σκάκι - Ο λόγος

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στους Αφγανούς να παίζουν σκάκι Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε την προσθήκη του σκακιού στη λίστα των απαγορευμένων δραστηριοτήτων, με την αιτιολόγηση ότι το παιχνίδι θεωρείται «τυχερό» και, συνεπώς, αντίκειται στις θρησκευτικές και ηθικές αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αθλημάτων των Ταλιμπάν, Ατάλ Μασουάνι, το σκάκι θα θεωρείται, «μέχρι νεωτέρας», μέσο στοιχηματισμού για χρηματικό κέρδος, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά βάσει του νόμου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Έκλυσης των Ηθών. Ο Μασουάνι δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι ποινές για όσους παραβιάσουν την απαγόρευση.

Ο Αζιζουλάχ Γκουλζάντα, ιδιοκτήτης ενός καφενείου στην Καμπούλ, όπου συνήθιζαν να παίζουν σκάκι οι θαμώνες του, δήλωσε ότι θα σεβαστεί την εντολή, αλλά δεν είναι πεισμένος από τα επιχειρήματα των αρχών που υποστηρίζουν ότι το σκάκι απαγορεύεται από τη θρησκεία. «Πολλές μουσουλμανικές χώρες έχουν παίκτες διεθνούς επιπέδου που συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά. Οι νεαροί που έρχονταν εδώ καθημερινά δεν στοιχημάτιζαν χρήματα», είπε. «Οι άνθρωποι που αγαπούν το σκάκι είναι λυπημένοι», πρόσθεσε.

Από την επιστροφή τους στην εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν επιβάλλουν σταδιακά τη σκληρή εκδοχή του Ισλάμ που πρεσβεύουν. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν απαγορεύσει διάφορες δραστηριότητες και αθλήματα. Το 2024, οι αγώνες μικτών πολεμικών τεχνών απαγορεύτηκαν, θεωρούμενοι «βίαιοι» και πιθανώς «αντίθετοι με τη σαρία». Αν και το κρίκετ επιτρέπεται, η συμμετοχή περιορίζεται μόνο στους άνδρες.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες έχουν εξοστρακιστεί από την κοινωνική ζωή, καθώς τους έχει απαγορευτεί να επισκέπτονται πάρκα, γυμναστήρια, ινστιτούτα ομορφιάς και να παρακολουθούν μαθήματα στα πανεπιστήμια, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει τη δημιουργία ενός είδους «απαρτχάιντ φύλου» από τους Ταλιμπάν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM