Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Ινδία δήλωσε την Τετάρτη ότι έπληξε εννέα σημεία στο Πακιστάν «από τα οποία σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ινδίας», σε απάντηση στη φονική επίθεση του περασμένου μήνα στο Κασμίρ.

Οι δύο γείτονες που έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά, έχουν πολεμήσει δύο φορές από την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947, για την κατά κύριο λόγο μουσουλμανική περιοχή του Κασμίρ, την οποία διεκδικούν εξ ολοκλήρου, αλλά ελέγχουν εν μέρει.

Το Νέο Δελχί κατηγόρησε για την επίθεση μια οργάνωση που συνδέεται με τη Lashkar-e-Taiba (LeT), μια ισλαμιστική μαχητική ομάδα με έδρα στο Πακιστάν. Το Πακιστάν, που αρνείται κάθε ανάμιξη στην επίθεση, ανέφερε ότι οι ινδικές επιθέσεις σκότωσαν 26 αμάχους και ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη. Υποσχέθηκε να απαντήσει «σε χρόνο, τόπο και με μέσα της επιλογής του». Η Ινδία δήλωσε ότι επτά από τους στόχους ήταν βάσεις των οργανώσεων Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed (JeM), που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Lashkar-e-Taiba (LeT): Ποια είναι και ποια η δράση της

Η Lashkar-e-Taiba (Λασκάρ-ε-Τάιμπα), που στα αραβικά σημαίνει «Στρατός των Καθαρών», είναι μια ισλαμιστική μαχητική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν. Ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον Χάφιζ Σαΐντ και έχει συνδεθεί με δεκάδες επιθέσεις κατά ινδικών στόχων, κυρίως στην περιοχή του Κασμίρ, αλλά και στην ενδοχώρα της Ινδίας. Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ινδία και πολλές άλλες χώρες.

Η LeT έχει ως δηλωμένο στόχο την «απελευθέρωση» του Κασμίρ από την Ινδία και την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στην περιοχή. Θεωρεί την Ινδία ως κατακτητή του μουσουλμανικού Κασμίρ και έχει χρησιμοποιήσει βία, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων αυτοκτονίας, ως μέσο για την επίτευξη των στόχων της.

Η πιο αιματηρή και διεθνώς καταδικασθείσα ενέργειά της ήταν οι επιθέσεις στη Βομβάη τον Νοέμβριο του 2008. Έντεκα μαχητές, εκπαιδευμένοι από τη LeT, επιτέθηκαν σε ξενοδοχεία, τον σιδηροδρομικό σταθμό και ένα εβραϊκό κέντρο, σκοτώνοντας 166 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Η επίθεση κράτησε τρεις ημέρες και αποκάλυψε τις δυνατότητες συντονισμένης τρομοκρατικής δράσης της οργάνωσης, καθώς και τις διασυνδέσεις της με στοιχεία των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, κάτι που η Ισλαμαμπάντ επισήμως αρνείται.

Πέρα από την Ινδία, η LeT φέρεται να έχει εμπλακεί και σε δράσεις στο Αφγανιστάν, καθώς και σε στρατολογήσεις στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και μουσουλμανικές κοινότητες της διασποράς. Η έδρα της βρίσκεται στην περιοχή Μουρίντκε, κοντά στη Λαχόρη, και περιλαμβάνει μεγάλο εκπαιδευτικό συγκρότημα. Παρά την επίσημη απαγόρευση της LeT στο Πακιστάν το 2002, οι δομές της φαίνεται να συνεχίζουν να λειτουργούν υπό διαφορετικά ονόματα, με πιο γνωστό το Jamaat-ud-Dawa (JuD), που υποτίθεται ότι είναι φιλανθρωπική οργάνωση.

Ο ιδρυτής της, Χάφιζ Σαΐντ, έχει συλληφθεί πολλές φορές από τις πακιστανικές αρχές, κυρίως υπό διεθνή πίεση, και από το 2020 εκτίει ποινές φυλάκισης για χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Παρά ταύτα, η LeT παραμένει ενεργή, σύμφωνα με ινδικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες, με συνεχή παρουσία στην αμφισβητούμενη περιοχή της Κασμίρ και δυνατότητα διεξαγωγής τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπει και υποστηρίζει την LeT, με στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά, επιμένοντας ότι μόνο διπλωματικά υποστηρίζει το «δικαίωμα αυτοδιάθεσης» των κατοίκων του Κασμίρ. Η σύγκρουση αυτή αποτελεί μία από τις βασικές εστίες έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.

Jaish-e-Mohammed (JeM): Ποια είναι και ποια η δράση της

Η Jaish-e-Mohammed (JeM), που σημαίνει «Στρατός του Προφήτη Μωάμεθ», είναι μια σουνιτική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν. Ιδρύθηκε το 2000 από τον Μασούντ Αζχάρ, έναν φανατικό κληρικό που είχε απελευθερωθεί από φυλακή της Ινδίας το 1999, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μετά την αεροπειρατεία της πτήσης IC-814.

Η JeM έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ινδία και άλλες χώρες. Ο κύριος στόχος της είναι η απομάκρυνση της Ινδίας από την περιοχή του Κασμίρ και η ενσωμάτωση της περιοχής στο Πακιστάν ή η δημιουργία ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους.

Η οργάνωση έγινε παγκοσμίως γνωστή για την επίθεση στο ινδικό Κοινοβούλιο το 2001, η οποία προκάλεσε σχεδόν πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Πέντε ένοπλοι, που φέρονται να ανήκαν στην JeM και στη LeT, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους. Η Ινδία αντέδρασε με στρατιωτική κινητοποίηση στα σύνορα, αλλά οι διπλωματικές πιέσεις αποσόβησαν μια γενικευμένη σύγκρουση.

 

Από τότε, η JeM έχει εμπλακεί σε πολλές ακόμη επιθέσεις, με πιο πρόσφατη και φονική εκείνη του Φεβρουαρίου 2019 στην Πουλβάμα, όπου ένας βομβιστής αυτοκτονίας της οργάνωσης σκότωσε 40 Ινδούς παραστρατιωτικούς. Η επίθεση οδήγησε σε ινδικά αεροπορικά πλήγματα στο Μπαλακότ, εντός Πακιστάν, και σε σοβαρή στρατιωτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Η βάση της JeM βρίσκεται στη Μπαχαουαλπούρ, στην επαρχία Πουντζάμπ του Πακιστάν, όπου λειτουργεί και ένα μεγάλο ισλαμικό εκπαιδευτικό κέντρο. Παρότι το Πακιστάν ανακοίνωσε την απαγόρευσή της το 2002, η οργάνωση συνεχίζει να δρα με νέες ταυτότητες ή μέσω «φιλανθρωπικών» οργανώσεων. Ο Μασούντ Αζχάρ έχει επανειλημμένα εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα, αλλά πιστεύεται ότι συνεχίζει να καθοδηγεί την οργάνωση.

Η JeM έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν, ιδιαίτερα στην περιοχή των συνόρων με το Αφγανιστάν. Η ιδεολογία της βασίζεται στον φανατικό σαλαφισμό, και χρησιμοποιεί τόσο βίαιη τζιχάντ όσο και στρατολόγηση παιδιών και νέων για να επιτύχει τους στόχους της.

Η Ινδία θεωρεί την JeM απειλή εθνικής ασφάλειας, ενώ ο ΟΗΕ πρόσθεσε επίσημα τον Μασούντ Αζχάρ στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών το 2019, μετά από μακροχρόνιο διπλωματικό μπλοκάρισμα από την Κίνα. Ωστόσο, παρά τις διεθνείς πιέσεις, η JeM συνεχίζει να αποτελεί ενεργό φορέα ένοπλης δράσης στην περιοχή του Κασμίρ, ενισχύοντας την αστάθεια στην περιοχή.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM