Οι Σεϋχέλλες ψάχνουν 50 εκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν πριν από 20 χρόνια

Οι Σεϋχέλλες ψάχνουν 50 εκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν πριν από 20 χρόνια Facebook Twitter
0

Πριν από 20 χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δώριζαν στις Σεϋχέλλες 50 εκατ. δολάρια, θέλοντας να διευκολύνουν τα νησιά να ξεπεράσουν την έλλειψη συναλλάγματος και να πληρώσουν βασικά προϊόντα, όπως ρύζι και αλεύρι.

Ωστόσο, η δωρεά αυτή δεν έφτασε ποτέ και έξι «εξέχοντες πολίτες των Σεϋχελλών», συμπεριλαμβανομένης της πρώην Πρώτης Κυρίας, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ένα σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το ποσό διοχετεύτηκε από έναν στενό σύμμαχο του πρώην προέδρου Albert René, «ξεπλύθηκε» με τη βοήθεια τρίτων μέσω μιας σκιώδους ιδιωτικοποίησης υποτιμημένων δημοσίων περιουσιακών στοιχείων και «έκανε φτερά» καταλήγοντας σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο.

Κάποια από τα χρήματα που λείπουν εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τοκίζονται τα τελευταία 20 χρόνια. «Ελπίζουμε πως τα 50 εκατομμύρια θα έχουν παραγάγει εκατοντάδες εκατομμύρια  μέχρι τώρα και πως θα ανακτήσουμε τα πάντα», λέει ο πρόεδρος της χώρας. «Η κυβέρνηση έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε κάθε σεντ πίσω στα κρατικά ταμεία γιατί τα χρήματα ήταν για τον λαό των Σεϋχελλών και το έγκλημα είναι ασυγχώρητο».

Οι συλλήψεις για την υπόθεση των εκατομμυρίων έχει γίνει δεκτές θετικά από τους ντόπιους. 

Κατηγορούμενοι είναι οι:

-Mukesh Valabhji, επιχειρηματίας και πρώην οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου René

-Laura Valabhji, η σύζυγός του, δικηγόρος

-Sarah René , πρώην πρώτη κυρία, χήρα του René

-Leslie Benoiton, πρώην αντισυνταγματάρχης στις ένοπλες δυνάμεις, γιος του René

-Maurice Loustau-Lalanne, πρώην υπουργός Οικονομικών και υπουργός Τουρισμού

-Lekha Nair, πρώην στέλεχος στο υπουργείο Οικονομικών

Η ανακάλυψη μιας τεράστιας αποθήκης όπλων στα σπίτια δύο εκ των κατηγορουμένων έρχεται να προστεθεί στο σκάνδαλο. 

Ο δημοσιογράφος του BBC, Patrick Muirhead, που ζει στις Σεϋχέλλες, συναντήθηκε με την Επίτροπο κατά της Διαφθοράς σε μυστική τοποθεσία στη Βικτώρια. «Πρέπει να γνωρίζω καλά τους κινδύνους γύρω. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ρυθμίσεις για να διασφαλίσει την προσωπική μου ασφάλεια», λέει. «Οι αποφάσεις που παίρνουμε επηρεάζουν άτομα σε ανώτερες θέσεις. Κατέχουν πολύ ισχυρές θέσεις και ένα καλό δίκτυο, όχι μόνο στις Σεϋχέλλες αλλά πιθανώς και στο εξωτερικό».

«Αν βάλεις τα χρήματά σου στην τράπεζα, θα τα βρούμε», επιμένει, «και αν δεν έβαλες τα χρήματά σου στην τράπεζα, θα πρέπει να εξηγήσεις από πού προήλθαν τα χρήματα για να αγοράσεις τα σπίτια και τα αυτοκίνητά σου. Έχουμε φτάσει πολύ μακριά σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά δεδομένα - υπάρχει πρόσβαση».

Με πληροφορίες BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ