Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει 5 εκατ. στρέμματα και οι πυροσβέστες προσβλέπουν στον καιρό

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει 5 εκατ. στρέμματα και οι πυροσβέστες προσβλέπουν στον καιρό Facebook Twitter
0

Επωφελούμενοι από τις καιρικές συνθήκες που είναι τώρα περισσότερο ευνοϊκές από αυτό που προβλεπόταν, χιλιάδες Αμερικανοί, Καναδοί και Αυστραλοί πυροσβέστες αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Καλιφόρνια εδώ και μέρες.

Περισσότερες από 650 φωτιές, πολλές λόγω κεραυνών, έχουν κάψει πάνω από 5 εκατ. στρέμματα από τις 15 Αυγούστου, έκταση αντίστοιχη εκείνης του Γκραντ Κάνυον και έξι φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της Νέας Υόρκης. Λόγω των πυρκαγιών επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 1.400 κτίρια έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική. 

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει 5 εκατ. στρέμματα και οι πυροσβέστες προσβλέπουν στον καιρό Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ, οι 17 θεωρούνται πολύ μεγάλες και μεταξύ αυτών βρίσκονται δύο, οι LNU Lightning Complex και SCU Lightning Complex, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ποτέ στην Καλιφόρνια.

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει 5 εκατ. στρέμματα και οι πυροσβέστες προσβλέπουν στον καιρό Facebook Twitter

Η πρώτη ξέσπασε βόρεια του Σαν Φρανσίσκο στις 8 Αυγούστου και τέθηκε υπό έλεγχο σε ποσοστό 22% σήμερα το απόγευμα τοπική ώρα, ενώ η δεύτερη, η οποία ξέσπασε την ίδια μέρα νοτιοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο είχε τεθεί υπό έλεγχο μόνον κατά 10% στην αρχή της ημέρας.

Μια άλλη πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η CZU Lightning Complex, έχει κάψει ζώνες που βρίσκονται πολύ κοντά στην ακτή.

Οι περισσότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας. Αυτές έχουν καταστρέψει περισσότερα από 100 σπίτια και άλλες δομές και απειλούν περίπου 100.000 κτίρια, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει 5 εκατ. στρέμματα και οι πυροσβέστες προσβλέπουν στον καιρό Facebook Twitter
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει 5 εκατ. στρέμματα και οι πυροσβέστες προσβλέπουν στον καιρό Facebook Twitter

Συνολικά περίπου 14.000 πυροσβέστες από την Καλιφόρνια, αλλά και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία ή ακόμη τον Καναδά, έχουν κινητοποιηθεί για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές αυτές που μαίνονται σε μια άνευ προηγουμένου έκταση.

Σήμερα μετριάστηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας που ενίσχυαν τις φλόγες την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας ένα σχετικό πλεονέκτημα στους πυροσβέστες. Ωστόσο οι καταιγίδες που αναμένονταν να ξεσπάσουν την Κυριακή και να διαρκέσουν τρεις ημέρες, δεν ήρθαν, ενώ οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM