Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ξεκινήσει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου Facebook Twitter
1

Δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους και μη κυβερνητικές οργανώσεις άσκησαν εκ νέου πίεση σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να επιταχύνει τη διαδικασία -που βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο- για να ανοίξει μια έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που καταγγέλλουν ότι έχουν διαπραχθεί στη Γάζα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.


«Εδώ και δύο χρόνια, η Παλαιστίνη αποτελεί το αντικείμενο μιας προκαταρκτικής εξέτασης», εξήγησε ο γάλλος δικηγόρος Ζιλ Ντεβέρ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. «Στη Γάζα θεωρούμε ότι δύο χρόνια είναι πάρα πολύς καιρός», πρόσθεσε ο ίδιος.


Τον Ιανουάριο του 2015, το ΔΠΔ άρχισε μια διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης για να εξακριβώσει εάν διαθέτει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να αρχίσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν από το καλοκαίρι του 2014 και το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μια και τη Χαμάς και συμμάχους της από την άλλη. Η εξέταση αφορά ενέργειες τόσο των Παλαιστίνιων, όσο και του Ισραήλ.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ, η Φατού Μπενσουντά, δεν έχει κάποιον χρονικό περιορισμό για να αποφασίσει εάν θα ανοίξει έρευνα ή όχι.


Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε διαβιβάσει στο ΔΠΔ φακέλους που χύνουν φως, κατ' αυτήν, στα εγκλήματα πολέμου των Ισραηλινών, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στα εγκλήματα που συνδέονται με την εποικιστική δραστηριότητα, κυρίως εξαναγκαστικές μετακινήσεις του πληθυσμού.


Αντίθετα με τους Παλαιστίνιους, το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, αλλά επίσης κατηγορεί παλαιστινιακές οργανώσεις πως διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.


Σήμερα στη Χάγη, παλαιστίνιοι ακτιβιστές δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε νεκρό σημείο και κάλεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και το ΔΠΔ να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους.


Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν 448 θύματα και πάνω από πενήντα οργανώσεις και ενώσεις, επέδωσαν έναν χοντρό φάκελο στο γραφείο της εισαγγελέα του ΔΠΔ. Σύμφωνα με αυτούς, τα ντοκουμέντα που περιέχει τεκμηριώνουν «σαφώς τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου αυτού» και καταγγέλλουν ότι διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα το 2014 αλλά και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.


Η Μπενσουντά έχει «υποχρέωση» να περάσει στο στάδιο της έρευνας, τόνισε ο Ζιλ Ντεβέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο φάκελος συντάχθηκε από 30 και πλέον δικηγόρους στα Παλαιστινιακά Εδάφη.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που παλαιστίνιοι πολίτες, ανάμεσά τους γιατροί, αγρότες, αλιείς και επαγγελματίες, απευθύνονται άμεσα στο ΔΠΔ.


Ο πόλεμος του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2014 ήταν ο πιο μακρύς και ο πιο καταστροφικός από τους τρεις που ξέσπασαν στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008. Κατά τον ΟΗΕ, στη σύρραξη αυτή σκοτώθηκαν 2.251 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 551 παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Διεθνή / O Σαρκοζί δέχεται απειλές θανάτου στη φυλακή Λα Σαντέ - Έρευνα μετά τη διαρροή βίντεο

Μετά τις απειλές, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την προστασία του Σαρκοζί, τοποθετώντας δύο αστυνομικούς φρουρούς σε γειτονικά κελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Διεθνή / Παγκόσμιο σοκ στο σκάκι: Ο Κράμνικ κατηγορείται για «εκφοβισμό» πριν τον θάνατο του Ναροντίτσκι

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι παραπέμπει τον Κράμνικ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχίας, ύστερα από σειρά δημόσιων επιθέσεων του Ρώσου πρώην πρωταθλητή εις βάρος του Ναροντίτσκι
LIFO NEWSROOM
«Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Διεθνή / «Πράξη πολέμου» χαρακτηρίζει η Μόσχα τις κυρώσεις Τραμπ στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες

Η Μόσχα εκτιμά ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον υπονομεύει «κάθε προοπτική διαλόγου» και μετατρέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε «άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ–Ρωσίας»
LIFO NEWSROOM
«Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Νέες κυρώσεις Ντόναλντ Τραμπ σε Ρωσία

Διεθνή / «Οι συνομιλίες με τον Πούτιν δεν οδηγούν πουθενά» - Βαθιά απογοητευμένος ο Τραμπ με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στοχεύοντας τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας, προκειμένου να πιέσουν τη χώρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια