Οι Ολλανδοί, άνδρες και γυναίκες, παραμένουν οι ψηλότεροι στον πλανήτη, όμως κονταίνουν, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. 

 

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες οι Ολλανδοί είναι στην κορυφή του παγκόσμιου πίνακα ύψους και τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι κατά μέσο όρο ένας 19χρονος άνδρας είχε ύψος 182,9 εκατ. το 2020, ενώ οι γυναίκες της ίδιας ηλικίας έφταναν στο 169,3 εκατοστά. 

 

Τα ευρήματα της στατιστικής υπηρεσίας της Ολλανδίας (CBS) σημαίνουν ότι η χώρα διατηρεί τη θέση της στην κορυφή, την οποία κατέχει από το 1958, με εξαίρεση το 1967 καθώς οι άνδρες που γεννήθηκαν εκείνη τη χρονιά ήταν δεύτεροι στη σχετική κατάταξη. 

 

Όμως, με βάση την έρευνα που συμπεριέλαβε 719.000 ανθρώπους από 19 έως 60 ετών, η CBS κατέληξε ότι οι Ολλανδοί που γεννήθηκαν το 2001 είναι κατά μέσο όρο ένα εκατοστό πιο κοντοί από εκείνους που γεννήθηκαν το 1980 και οι Ολλανδές είναι 1,4 εκατ. πιο κοντές. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί εξ’ ολοκλήρου από τους ανθρώπους που μεταναστεύουν στην Ολλανδία. 

 

«Η πτώση σχετίζεται εν μέρει με την αύξηση της μετανάστευσης πιο κοντών πληθυσμιακών ομάδων και τα παιδιά που γεννιούνται από αυτές τις ομάδες στην Ολλανδία», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. 

 

«Όμως, επίσης υπήρξε στασιμότητα της ανάπτυξης εκείνων που αμφότεροι οι γονείς τους είχαν γεννηθεί στην Ολλανδία και στις γενιές που και οι τέσσερις παππούδες τους γεννήθηκαν στη χώρα. Οι άνδρες χωρίς μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν ψήλωσαν και στις γυναίκες διαπιστώθηκε μία καθοδική τάση», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. 

 

Επιστήμονες επιχειρούν ήδη να βρουν πιθανές εξηγήσεις. Ο δρ. Γκερτ Στουλπ, του University of Groningen δήλωσε ότι αν και οι θεωρίες σε αυτή τη φάση είναι υποθετικές, θα ήθελε να δει αν υπάρχει σχέση με την οικονομική κρίση. 

 

«Ίσως πράγματα όπως η οικονομική κρίση σημαίνουν ότι κάποια παιδιά μεγάλωσαν σε πιο κακές συνθήκες. Ή ίσως αυξήθηκε η ανισότητα. Ξέρουμε ότι η ανισότητα επηρεάζει το μέσο ύψος, οι φτωχότερες συνθήκες στην παιδική ηλικία οδηγούν σε μικρότερη ανάπτυξη», δήλωσε. 

 

Σημείωσε παράλληλα ότι η παρόμοια τάση που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ θα μπορούσε να υποδεικνύει πως η σχετική αύξηση κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού ίσως να είναι ένας παράγοντας. 

 

«Η διατροφή μπορεί να έχει αλλάξει. Ίσως τα τελευταία χρόνια η διατροφή είχε λιγότερα θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την ανάπτυξη. Αυτός θεωρείται ότι είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί κονταίνουν: χειρότερη διατροφή, περισσότερες θερμίδες, αλλά λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη πιο υποθετικά, η μείωση του ύψους θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι περισσότεροι άνθρωποι αποκλείουν ζωικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Αλλά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό», συμπλήρωσε. 

 

Πάντως, ο Στουλπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μία πιο υγιεινή διατροφή να βοηθήσει τους Ολλανδούς να διατηρήσουν τα πρωτεία και να ψηλώσουν ξανά. «Αν και βέβαια θα υπάρχει ένα φυσιολογικό όριο. Οι άνθρωποι δεν πρόκειται να φτάσουν σε μέσο ύψος 3 μέτρων», συμπλήρωσε. 

 

Με πληροφορίες από Guardian