Οι New York Times και η Washington Post γράφουν για την υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Οι New York Times και η Washington Post γράφουν για την υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Το θέμα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα συνεχίζει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο, με τους New York Times και τη Washington Post να δημοσιεύουν το χρονικό της υπόθεσης.

«Ένα ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη» τιτλοφορείται εκτενές άρθρο των ΝYT.

«Οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία πυροδοτήθηκαν σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει τώρα την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης, εγείροντας φόβους για εκτεταμένη παρακολούθηση σε όλη την Ευρώπη και ενδεχομένως δημιουργώντας άλλη μια ρωγμή στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία». 

«Ο κ. Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός πολιτικός, που ανέλαβε προσωπικά την ατζέντα της Υπηρεσίας Πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο ίδιος του ο πατέρας είχε αποδυναμωθεί από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ήταν πρωθυπουργός πριν 30 χρόνια προσπαθεί να ελέγξει τη ζημιά», γράφουν, ενώ κάνουν μνεία στις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του γενικού γραμματέα και «ανιψιού» του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Το σκάνδαλο αντηχεί τις μαύρες μέρες της στρατιωτικής Χούντας» σημειώνει το μέσο και διαπιστώνει πως «το μέγεθος των παρακολουθήσεων μπορεί να μην ερχόταν ποτέ στο φως εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης (…) δεν είχε κάνει αναβάθμιση σε νέο iPhone»

Επισημαίνεται, επίσης, πως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας έγιναν στόχοι του Predator. «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι στην Ευρώπη, η οποία είναι τόσο υπερήφανη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και του κράτους δικαίου, οργιάζουν οι συσκευές παρακολούθησης και κατασκοπείας, τη στιγμή που οι Δημοκρατίες της απειλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα. Τόσο πολύ, που η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχει τακτικά τις συσκευές».
 

«ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ των υποκλοπών του "ελληνικού Watergate" βάζει σε αναταραχή την κυβέρνηση» γράφει, παράλληλα, η Washington Post.

«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης έχουν αφήσει τον δοκιμαζόμενο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αγωνίζεται να αποκρούσει ένα εντεινόμενο σκάνδαλο ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους» σημειώνει το αμερικανικό μέσο.

Γίνεται αναφορά στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, αλλά και στις παρακολουθήσεις «δύο Ελλήνων δημοσιογράφων, που υπέβαλαν καταγγελίες για παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ».

Η Post γράφει πως το «Predator αναπτύχθηκε από την Cytrox, μια νεοφυή επιχείρηση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αγοράστηκε από τον πρώην αξιωματικό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και επιχειρηματία Tal Dilian το 2019. Οι ερευνητές λένε ότι είναι συγκρίσιμο με το λογισμικό Pegasus που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή NSO Group και μπορεί να συλλέξει μηνύματα και άλλες πληροφορίες από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM