Οι μισές αλήθειες του Τραμπ για τον γαμπρό του και οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή

Οι μισές αλήθειες του Τραμπ για τον γαμπρό του και οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
"Ξέρει την περιοχή, ξέρει τους ανθρώπους, ξέρει τους παίκτες", είναι η σταθερή απάντηση του Τραμπ αλλά στην πραγματικότητα η μόνη επαφή "με την περιοχή, τους ανθρώπους και τους παίκτες" ήταν ότι κάποτε, ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συναντηθεί με τον πατέρα του. Όταν ο Κούσνερ ήταν ακόμη παιδί...
2

Όταν πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Tραμπ σκόπευε να αξιοποιήσει τις ικανότητες του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ στον Λευκό Οίκο κάποιοι σήκωσαν αδιάφορα τους ώμους, κάνοντας λόγο για μία αναμενόμενη κίνηση. Ωστόσο, όταν αποσαφηνίστηκε το πλαίσιο δράσης του νεαρού συζύγου της Ιβάνκα - της αγαπημένης κόρης του Τραμπ- ανησυχία στα όρια του φόβου κατέλαβε τους πολιτικούς αναλυτές. Γιατί ο Τραμπ θεωρεί ότι ο Κούσνερ μπορεί να ηγηθεί των ειρηνικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, όμως, οι εμπλεκόμενοι τονίζουν ότι ο νεοφώτιστος σύμβουλος του νέου Αμερικανού Προέδρου δεν έχει ιδέα από τις μπίζνες με τους Ισραηλινούς και οι Παλαιστίνιοι απλώς δεν γνωρίζουν ποιος είναι. 

Όπως μάλιστα επισημαίνεται τις τελευταίες μέρες στα αμερικανικά media, η επιμονή του Τραμπ να αναλάβει έναν τόσο κομβικό και υψηλών απαιτήσεων ρόλο, εκδηλώνεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των επίπονων διαδικασιών για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Για την ακρίβεια προσάπτουν στον Κούσνερ απειρία που μπορεί να αποβεί μοιραία και φυσικά δεν εφησυχάζουν από τις γενικόλογες απαντήσεις του μεγιστάνα υπέρ του γαμπρού του. Ότι δηλαδή πιστεύει σ' εκείνον κι ότι παρά τη μηδενική εμπειρία του είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει εκεί που πολύ πιο έμπειροι διπλωμάτες απέτυχαν. "Ξέρει την περιοχή, ξέρει τους ανθρώπους, ξέρει τους παίκτες", είναι η σταθερή απάντηση του Τραμπ, που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι ο Κούσνερ είναι εβραϊκής καταγωγής και εγγονός ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος. 

Ωστόσο, η πραγματικότητα τον διαψεύδει, τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών η μόνη αλήθεια στα λεγόμενα του Τραμπ είναι ότι ο γαμπρός του είναι εβραϊκής καταγωγής. Κατά τα λοιπά, η οικογένεια του χρωστά τον πλούτο της στην κερδοσκοπική της δράση στον τομέα των ακινήτων, ενώ η μόνη επαφή "με την περιοχή, τους ανθρώπους και τους παίκτες" ήταν ότι κάποτε, ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συναντηθεί με τον πατέρα του. Όταν ο Κούσνερ ήταν ακόμη παιδί... 

"Ξέρετε τι; Ο Τζάρεντ είναι τόσο καλό παλικάρι, τέτοιο ταλέντο στις διαπραγματεύσεις που θα διασφαλίσει τη συμφωνία με το Ισραήλ τόσο τέλεια, όσο κανείς άλλος δεν κατάφερε κατά το παρελθόν. Είναι φυσικό ταλέντο, είναι κορυφή. Ξέρετε τώρα για τι ακριβώς μιλάω. Έχει αυτό το έμφυτο χάρισμα να κλείνει συμφωνίες γιατί όλοι τον συμπαθούν", δήλωσε τη Δευτέρα στο γερμανικό περιοδικό "Bild" ο Τραμπ.

Στην ενήλικη ζωή του ο Κούσνερ είχε άλλη μία πραγματικά εγκάρδια επαφή με ισραηλινό πολιτικό και αυτήν πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ, Nir Barkat. Ομοίως, απολύτως πραγματικές -και όχι στη σφαίρα της φαντασίας του πεθερού του- έχουν οι επαφές του 36χρονου με εύπορες, δεξιόστροφες και ονομαστές οικογένειες Εβραίων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τα λοιπά, οι θέσεις του Κούσνερ για ζητήματα Μέσης Ανατολής προκαλούν πονοκέφαλο, καθώς κατά το παρελθόν και ακολουθώντας τα χνάρια του Τραμπ είχε δεσμευθεί να μετακινήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και να περάσει σε μια πιο επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν... 

Το θέμα δεν είναι πλέον τα αιχμηρά σχόλια του αμερικανικού Τύπου περί νεποτισμού, αλλά το πώς θα αντιδράσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές στους χειρισμούς του Κούσνερ. Για την ώρα κορυφαίες πολιτικές φυσιογνωμίες του Ισραήλ τηρούν σιγή ιχθύος στην επιμονή του Τραμπ να τοποθετήσει τον άπειρο γαμπρό του σε ένα τόσο δύστροπο πόστο και ακριβώς αυτή η σιγή -σε αντίθεση με τις φλύαρες τοποθετήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ- είναι που ανησυχεί τους αναλυτές. 

Οι μισές αλήθειες του Τραμπ για τον γαμπρό του και οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
Όπως είπε στο περιοδικό Forbes ο Κίσινγκερ "δεν υπάρχει Αμερικανός πρόεδρος που να γνωρίζω και να μην περιστοιχίζεται από έναν δύο ανθρώπους που εμπιστεύεται τυφλά και εξ ενστίκτου. Στην περίπτωση του Τραμπ, ο Τζάρεντ είναι αυτός ο άνθρωπος".

"Ξέρετε τι; Ο Τζάρεντ είναι τόσο καλό παλικάρι, τέτοιο ταλέντο στις διαπραγματεύσεις που θα διασφαλίσει τη συμφωνία με το Ισραήλ τόσο τέλεια όσο κανείς άλλος δεν κατάφερε κατά το παρελθόν. Είναι φυσικό ταλέντο, είναι κορυφή, είναι μεγάλο ταλέντο. Ξέρετε τώρα για τι ακριβώς μιλάω. Έχει αυτό το έμφυτο χάρισμα να κλείνει συμφωνίες γιατί όλοι τον συμπαθούν", δήλωσε τη Δευτέρα στο γερμανικό περιοδικό "Bild" και φυσικά ήταν η φρασεολογία, ο τόνος -και η αμάθεια που αυτά μαρτυρούσαν- που πάγωσαν το αίμα αναλυτών και εμπλεκόμενων στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Το μόνο ανακουφιστικό, όπως σχολιάζουν τα ΜΜΕ, είναι ότι αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. 

Αν και υπήρξε τουλάχιστον ένας από την κυβέρνηση Νετανιάχου που -έστω και ατύπως- καλωσόρισε με ένα θερμό σχόλιο την τοποθέτηση του Κούσνερ σ' αυτή τη θέση. Ο λόγος για τον Αβιγκτορ Λίμπερμαν, υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος διπλωματικά τόνισε: "Αυτό που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ σκληρό, έξυπνο άνθρωπο που ελπίζουμε να φέρει νέα δυναμική στο έθνος μας".

Το θέμα, βέβαια, έχει πάρει τέτοια έκταση, που κλήθηκε να το σχολιάσει ακόμη και ο "βετεράνος" τέτοιων διπλωματικών παιγνίων Χένρι Κίσινγκερ, κάνοντας λόγο, ούτε λίγο ούτε πολύ, για "κόλλημα" του Προέδρου με τον γαμπρό του και για αποφάσεις που δεν λαμβάνονται με αποκλειστικό γνώμονα τη λογική, αλλά τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπων που έχουν οικογενειακούς δεσμούς. 

Όπως είπε στο περιοδικό Forbes ο Κίσινγκερ "δεν υπάρχει Αμερικανός πρόεδρος που να γνωρίζω και να μην περιστοιχίζεται από έναν δύο ανθρώπους που εμπιστεύεται τυφλά και εξ ενστίκτου. Στην περίπτωση του Τραμπ, ο Τζάρεντ είναι αυτός ο άνθρωπος".

Την ίδια στιγμή, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους δεσμούς της οικογένειας του Κούσνερ με το ακραιφνές εβραϊκό στοιχείο, περιμένοντας το τι πραγματικά θα πράξει ο νεαρός επιχειρηματίας και τώρα σημαίνον στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν στον Guardian εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο, εκτός από την απειρία του, είναι το πόσο γρήγορα θα μάθει τα δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και το ποιος πραγματικά συμβουλεύει ποιον: ο Κούσνερ τον Τραμπ ή ο πεθερός τον γαμπρό του; 

Με στοιχεία από Guardian, Vox 

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Ο Τραμπ έβαλε έναν Ορθόδοξο, Δεξιό Αμερικανοεβραίο να ηγηθεί των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή. Η οικογένεια του οποίου εχει χρηματοδοτήσει επικοισμούς στην Δυτική Όχθη (σύμφωνα με την Washington Post). Μικροποσά, είναι η αλήθεια, αλλά διαβάστε το παρακάτω άρθρο, σχετικά με το πως ο Τραμπ περιέγραψε την νέα πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ως the most pro-Israel “of all time.”http://tinyurl.com/hn8ov2e