Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΟΗΕ νέα έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Οι ΗΠΑ ζητούν από τον ΟΗΕ νέα έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ αξιώνουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει εντολή προκειμένου να αρχίσει νέα έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, μετά τις πληροφορίες για επιθέσεις με χλώριο στην Ανατολική Γούτα.

Η αμερικανίδα πρέσβειρα Νίκι Χέιλι σκοπεύει να ζητήσει να διεξαχθεί ψηφοφορία στο κορυφαίο όργανο των Ηνωμένων Εθνών επί του ζητήματος μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Διπλωμάτες και ειδικοί συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, μερικές ημέρες αφότου το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 14 κρούσματα ανθρώπων με συμπτώματα ασφυξίας, περιλαμβανομένου ενός παιδιού που απεβίωσε, τα οποία πιθανόν οφείλονται σε επίθεση με χλώριο στην Ανατολική Γούτα.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών (UNIMI) θα αναλάβει για έναν χρόνο «να ταυτοποιήσει τους δράστες επιθέσεων με χημικά όπλα στη Συρία».

Πάντως ένας διπλωμάτης έκρινε ότι είναι μάλλον απίθανο η Μόσχα να ταχθεί υπέρ αυτού του σχεδίου απόφασης. Δεν ήταν παρών κανένας εκπρόσωπος της Ρωσίας στη συνάντηση.

Πριν από τρεις μήνες, η Ρωσία έβαλε τέλος στην αποστολή του Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ασκώντας το βέτο που διαθέτει στη ψηφοφορία για την ανανέωση της εντολής του, καθώς ήθελε να υπάρξουν αλλαγές στις μεθόδους δράσης του.

Η Νίκι Χέιλι τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το ρωσικό σχέδιο απόφασης για τις διεθνείς έρευνες δεν χώραγε καν συζήτηση «και γι' αυτό επιστρέφουμε με ένα διαφορετικό», το οποίο «επεξεργαζόμαστε αφότου σκοτώθηκε ο JIM», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε πάρει υπόψη μας κάποια απο τα πράγματα που (οι Ρώσοι) θεωρούσαν ότι ήγειραν ζήτημα, αλλά αν δεν θέλουν κανέναν μηχανισμό απλά θα ασκήσουν βέτο», συμπλήρωσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ