Oι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό

Oι ΗΠΑ θα ξεμείνουν από αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Τραμπ κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό Facebook Twitter
0

Oι καταναλωτές στις ΗΠΑ δε θα έχουν πρόσβαση σε αβοκάντο μέσα σε τρεις εβδομάδες αν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του να κλείσει τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. 

O Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να κλείσει τα σύνορα αν η κυβέρνηση του Μεξικού δεν κάνει κάτι για να εμποδίσει τους μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στις ΗΠΑ. 

Όμως, ένα ολοκληρωτικό κλείσιμο των συνόρων θα τερματίσει και εκατομμύρια νόμιμες διελεύσεις, ενώ θα σταματήσουν εμπορικές συναλλαγές  πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο οι εισαγωγές τροφίμων έχουν έναν ετήσιο τζίρο 137 δισ. δολαρίων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται πάρα πολύ στις εισαγωγές από το Μεξικό, ειδικά σε τομείς όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το αλκοόλ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας σχεδόν οι μισές ποσότητες των εισαγόμενων λαχανικών και περίπου το 40% των φρούτων που φθάνουν στις ΗΠΑ, προέρχονται από το Μεξικό.

«Ειδικά τα αβοκάντο πρόκειται να εξαφανιστούν από την αμερικανική αγορά μέσα σε 3 εβδομάδες», λέει ο Στιβ Μπάρναρντ προέδρος της Mission Prduce, μία εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος καλλιεργητής και διανομέας του συγκεκριμένου φρούτου. 

«Δε θα μπορούσες να διαλέξεις χειρότερη στιγμή (σ.σ. για το κλείσιμο των συνόρων), καθώς σχεδόν το 100% των αβοκάντο που καταναλώνονται  στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες έχουν εισαχθεί από το Μεξικό. Η Καλιφόρνια μόλις ξεκίνησε και έχει μια πολύ μικρή παραγωγή, η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή και δεν θα είναι τουλάχιστον για ακόμα ένα μήνα», σχολιάζει. 

Καθώς οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και οι καταναλωτές έχουν απαίτηση για μεγαλύτερη ποικιλία και για φρέσκα τρόφιμα οι εισαγωγές τροφίμων από το Μεξικό έχουν αυξηθεί ραγδαία, συγκεκριμένη σήμερα είναι τριπλάσιες σε σχέση με το 1999. 

Εκείνη την περίοδο το ποσοστό των εισαγόμενων τροφίμων στις ΗΠΑ που προέρχονταν από το Μεξικό ήταν περίπου 30%. Σήμερα είναι 44%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Διεθνή / Τρανς στρατιωτικοί στις ΗΠΑ «σε κατάσταση επιβίωσης» καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση υπηρεσίας

Μετά από δεκαετίες υπηρεσίας, χιλιάδες τρανς άνθρωποι στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με αποπομπή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει ξανά την απαγόρευση συμμετοχής τους. Το BBC κατέγραψε τις μαρτυρίες τους
LIFO NEWSROOM
Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM