Οι ΗΠΑ παρουσίασαν το νέο πυρηνικό stealth βομβαρδιστικό τους - Αξίας 700 εκατ. δολ.

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν το νέο πυρηνικό stealth βομβαρδιστικό τους - Αξίας 700 εκατ. δολ. Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter/U.S. Air Force
0

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν το B-21, το νέο τους πυρηνικό βομβαρδιστικό τεχνολογίας στελθ που σταδιακά θα αντικαταστήσει τον προκάτοχό του B-52 που επιχείρησε για πρώτη φορά στον Ψυχρό Πόλεμο 

Πρόκειται για το πρώτο βομβαρδιστικό μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες που έχει τη δυνατότητα μεταφοράς τόσο πυρηνικών όσο και συμβατικών όπλων και κοστίζει περί τα 700 εκατ. δολάρια. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, συγκεκριμένες λεπτομέρειες τού νέου υπερ-αεροσκάφους παραμένουν υπό άκρα μυστικότητα. 

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, «ήταν η απόδειξη των διαχρονικών πλεονεκτημάτων της Αμερικής όσον αφορά την εφευρετικότητα και την καινοτομία». 

Το B-21 Raider παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση χθες, Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Northrop Grumman στην Καλιφόρνια. 

Όπως τόνισε ο υπ. Άμυνας, το αεροσκάφος αυτό προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στα υπάρχοντα βομβαρδιστικά τού αμερικανικού στόλου, καθώς «ακόμη και τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα θα δυσκολευτούν να ανιχνεύσουν το Β-21 στους αιθέρες. Πενήντα χρόνια προόδου στην τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας έχουν ενσωματωθεί σε αυτό το αεροσκάφος», είπε.

Μάλιστα, γνωστοποίησε πως το αεροπλάνο κατασκευάστηκε «με αρχιτεκτονική ανοιχτού συστήματος» που του επιτρέπει να φέρει «νέα όπλα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη». 

Παρότι στην εκδήλωση παρουσίασης δεν έγινε αναφορά στη δυνατότητα μη επανδρωμένης πτήσης, η εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως «το αερροσκάφος έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν υπάρχει απόφαση να πετάξει χωρίς πλήρωμα». 

Η πρώτη πτήση του Β-21 αναμένεται εντός 2023.. 

Σταδιακά θα αντικαταστήσει τα μοντέλα Β-1 και Β-2, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg η ανάπτυξη η αγορά και η λειτουργία του νέου στόλου σε ορίζοντα τριάντα ετών θα κοστίσει 203 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Αυτή τη στιγμή έξι αεροσκάφη βρίσκονται στη διαδικασία της κατασκευής, ενώ η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει τουλάχιστον εκατό. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ