Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν μόνιμα στην Αυστραλία βομβαρδιστικά Β-52 με το «βλέμμα» στην Κίνα

Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν μόνιμα στην Αυστραλία βομβαρδιστικά Β-52 με το «βλέμμα» στην Κίνα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Έως έξι αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα αναμένεται να μετασταθμεύσουν μόνιμα στην Αυστραλία.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μήνυμα των ΗΠΑ προς την Κίνα, κυρίως λόγω της αυξανόμενης απειλής, από το Πεκίνο προς την Ταιβάν, όπως εκτιμά το Αμερικανικό Πεντάγνωνο.

Η εγκατάσταση των Β-52 στην Αυστραλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναβάθμισης των αμυντικών υποδομών που διατηρούν οι ΗΠΑ στη χώρα, περιλαμβανομένης μιας ευρύτατης επέκτασης, που υλοποιείται στην άκρως απόρρητη κατασκοπευτική βάση επικοινωνιών Pine Gap η οποία εκτιμάται πως θα έχει καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε σύγκρουση με το Πεκίνο.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Four Corners» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ΑBC, οι ΗΠΑ προτίθενται να κατασκευάσουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των αεροσκαφών στη βάση που ήδη διαθέτουν σε Αυστραλιανό έδαφος στο Tindal, νότια της πόλης Darwin στη Βόρειο Επικράτεια.

«Το να βρίσκονται στην Αυστραλία βομβαρδιστικά που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να θέσουν ακόμη και την Κινεζική ενδοχώρα σε απόσταση βολής, είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Κίνα πως οι όποιες ενέργειες της προς την Ταιβάν μπορεί να έχουν ευρύτερες συνέπειες» σημειώνει η Becca Wasser από το Centre for New American Security,.

Ωστόσο αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους πως η συγκεκριμένη εξέλιξη, όσο και η διαρκώς αυξανόμενη και αναβαθμιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία και η ενίσχυση και επέκταση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στέλνει σαφές μήνυμα στην Κίνα πως σε περίπτωση σύγκρουσης «η Αυστραλία θα είναι με τις ΗΠΑ»:

Είτε με άμεση εμπλοκή, είτε λόγω της χρήσης των βάσεων στο έδαφος της Αυστραλίας, θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο μιας επίθεσης, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται δε, ότι τα βομβαρδιστικά Β-52 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των στρατηγικών δυνάμεων της Αμερικανικής Αεροπορίας για περισσότερο από 60 χρόνια.

Έχον δε τη δυνατότητα να εκτελέσουν πλήγματα μεγάλης εμβέλειας είτε με συμβατικά είτε με πυρηνικά όπλα.

Με πληροφορίες της ΕΡΤ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM