Οι ΗΠΑ διέταξαν την Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον του Τέξας, μέχρι την Παρασκευή, μια κίνηση που χαρακτηρίζεται ως «πολιτική πρόκληση» από το Πεκίνο.

 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη «για την προστασία της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι «εξωφρενική και αδικαιολόγητη».

 

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από μαγνητοσκοπημένο υλικό, όπου φαίνονται άγνωστα άτομα να καίνε χαρτιά σε κάδους στην αυλή του κτιρίου του προξενείου. 

 

Οι εντάξεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκονται στο επίκεντρο τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά τις κατηγορίες από πλευράς Τραμπ για την απόκρυψη πληροφοριών από πλευράς Πεκίνου σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Επιπλέον, η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με το Πεκίνο και για το εμπόριο καθώς και για την επιβολή από πλευράς Κίνας του αμφιλεγόμενου νέου νόμου περί ασφάλειας που έχει τεθεί σε ισχύ στο Χονγκ Κονγκ.

 

Παράλληλα, την Τρίτη, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι χρηματοδοτεί χάκερ που στόχευσαν εργαστήρια, τα οποία εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων του Covid-19.

 

 

Η απάντηση των ΗΠΑ για το κλείσιμο του προξενείου

 

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε δήλωση την Τετάρτη αιτιολογώντας την λήψη της απόφασης για το κλείσιμο του προξενείου.

 

«Εισηγηθήκαμε το κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας), προκειμένου να προστατεύσουμε την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία και τις ιδιωτικές πληροφορίες των Αμερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Morgan Ortagus.

 

Το προξενείο είναι ένα από τα πέντε στις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζεται η πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

 

Η Morgan Ortagus πρόσθεσε δε, ότι «δεν θα ανεχθούμε τις παραβιάσεις της κυριαρχίας μας από τη ΛΔΚ και τον εκφοβισμό του λαού μας, όπως δεν έχουμε ανεχτεί τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της ΛΔΚ, την κλοπή αμερικανικών θέσεων εργασίας και άλλες άθλιες συμπεριφορές».

 

Επεσήμανε επίσης και τη Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, σύμφωνα με την οποία τα κράτη «έχουν καθήκον να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις» μιας χώρας υποδοχής.

 

Σε ξεχωριστή δήλωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε την Κίνα ότι «εμπλέκεται σε μαζικές παράνομες κατασκοπείες και επηρεάζει επιχειρήσεις, παρεμβαίνει στην «εγχώρια πολιτική» και απειλεί οικογένειες Κινέζων Αμερικανών που κατοικούν στην Κίνα και πολλά άλλα».

 

Η αντίδραση της Κίνας

 

Από την πλευρά της η Κίνα ανέφερε ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» στις σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

 

Ο Wang συνέχισε λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «μεταθέτει την ευθύνη στην Κίνα με αδικαιολόγητες επιθέσεις».

 

Προέτρεψε δε, τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφαση, λέγοντας ότι εάν επιμείνουν «να ακολουθήσουν αυτόν τον λάθος δρόμο, η Κίνα θα αντιδράσει προχωρώντας σε αντίμετρα».

 

«Στην πραγματικότητα, όσον αφορά στον αριθμό των κινεζικών και αμερικανικών πρεσβειών και προξενείων μεταξύ τους και τον αριθμό των διπλωματικών και προξενικών υπαλλήλων, οι ΗΠΑ έχουν πολύ περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται στην Κίνα», σημείωσε ο Wang.

 

Η κατάσταση στο κινεζικό προξενείο

 

Οι πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο στο προξενείο του Χιούστον εμφανίστηκαν την Τρίτη, όταν άνθρωποι που έβλεπαν την αυλή του κτιρίου παρατήρησαν αρκετούς κάδους με φωτιά.

 

Το βίντεο από τη σκηνή δείχνει ανθρώπους να ρίχνουν κάτι που μοιάζει με χαρτιά μέσα στους κάδους για να καούν. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι.Οι ίδιοι στη συνέχεια φέρονται να ρίχνουν νερό στους κάδους.

 

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν στο κτίριο την Τρίτη το βράδυ. Ωστόσο, η αστυνομία του Χιούστον με ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι οι αξιωματικοί «δεν είχαν πρόσβαση για να μπουν στο κτίριο», αλλά είδαν καπνό.

 

Από την πλευρά του ο Wang Wenbin απάντησε ότι όλα στο προξενείο λειτουργούσαν κανονικά.

 

Με πληροφορίες του BBC