ΗΠΑ: Η Κίνα χρηματοδοτεί χάκερς για επιθέσεις σε φαρμακευτικές που ψάχνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Η Κίνα χρηματοδοτεί χάκερς για επιθέσεις σε φαρμακευτικές που ψάχνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση ότι χρηματοδοτεί «εγκληματίες χάκερ» για κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες βιοτεχνολογίας που διεξάγουν έρευνες για τον κορωνοϊό

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε δύο Κινέζους πρώην φοιτητές μηχανικής, ότι την τελευταία δεκαετία χάκαραν κατασκευαστές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, φαρμακευτικές και εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού για βιντεοπαιχνίδια, τόσο για προσωπικό κέρδος, όσο και για λογαριασμό του κινεζικού υπουργείου Ασφαλείας (MSS).

To MSS είναι πρακτικά υπηρεσία πολιτικής κατασκοπείας, υπεύθυνη για αντικατασκοπεία, παροχή πληροφοριών και έλεγχο της «πολιτικής ασφάλειας» στην Κίνα. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως οι δύο πρώην φοιτητές υποστηρίζονταν ενεργά από αξιωματικό της MSS. 

Η δικογραφία σε βάρος των Li Xiaoyu και Dong Jiazhi περιλαμβάνει κατηγορίες για 11 αδικήματα, μεταξύ των οποίων για κατασκοπεία ευρέως φάσματος, χακάρισμα υπολογιστών και κλοπή ολόκληρων terabytes με εμπορικά μυστικά και άλλες πληροφορίες. Παράλληλα κατηγορούνται για στοχοποίηση αντιφρονούντων, ιερέων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ΗΠΑ, Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άντρες «αναζητούσαν αδυναμίες σε δίκτυα βιοτεχνολογίας και άλλων εταιρειών, γνωστών δημοσίως για τις έρευνές τους για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, θεραπείες και τεχνολογίες εξέτασης» για Covid-19.

Οι εταιρείες που στοχοποιήθηκαν δεν κατανομάζονται αλλά περιλαμβάνουν φίρμες στην Καλιφόρνια, το Μέριλαντ, την πολιτεία της Ουάσιγκτον, το Τέξας, τη Βιρτζίνια και τη Μασσαχουσέττη. Φέτος, οι δύο χάκερς φέρονται να επιτέθηκαν και σε μία βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, έναν προμηθευτή των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων και μία εταιρεία μηχανικής με τεχνολογίες αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας. 

Σύμφωνα με την Washington Post, περίπου το 80% των ενταλμάτων για οικονομική κατασκοπεία στις ΗΠΑ, συνδέουν τις πρακτικές αυτές με συμφέροντα του κινεζικού κράτους «και υπάρχει τουλάχιστον ένας δεσμός με την Κίνα, στο 60% όλων των ομοσπονδιακών υποθέσεων για κλοπή μυστικών πληροφοριών». 

Αναλυτές σχολιάζουν πως το κατηγορητήριο αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι η κυβερνοτεχνολογία, που είναι απλώς το μέσο για έναν σκοπό, αλλά η «νομιμοποίηση» εκστρατειών ηλεκτρονικών επιθέσεων από κυβερνήσεις». 

«Δεν έχουμε «κυβερνοπρόβλημα. Έχουμε πρόβλημα με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Silverado Policy Accelerator, ενός think tank για την δημόσια πολιτική και συνιδρητής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος πως αυτά τα τέσσερα κράτη «πληρώνουν ηλεκτρονικούς εγκληματίες για να επιχειρούν από το έδαφός τους». 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM