Οι Φινλανδοί κατηγορούν το ευρώ για την οικονομική ύφεση στη χώρα τους

Οι Φινλανδοί κατηγορούν το ευρώ για την οικονομική ύφεση στη χώρα τους Facebook Twitter
0

Η άλλοτε υποδειγματική Φινλανδία έχασε επισήμως την άριστη βαθμολογία ΑΑΑ και από τον τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, τον Moody΄s. Προ διετίας την είχε υποβαθμίσει η Standard & Poor's , ενώ τον περασμένο Μάρτιο η Fitch. Έτσι η Φινλανδία δεν ανήκει πλέον στην ομάδα των χωρών της ευρωζώνης με την άριστη βαθμολογία ΑΑΑ. Όπως στην Γαλλία ή την Ισπανία, έτσι και στη Φινλανδία, οι πολίτες καταλογίζουν την οικονομική μιζέρια στο ευρώ.


Η σκανδιναβική χώρα περνά μια βαθιά οικονομική κρίση. Το 2015, μετά από τρία χρόνια ύφεσης, είχε ανάπτυξη μόλις 0,5%. Ως αιτία θεωρούν ολοένα και περισσότεροι Φινλανδοί το ευρώ. Ο υπουργός Εξωτερικών του εν μέρει ανοιχτά εχθρικού προς το ευρώ κυβερνητικού συνασπισμού, ο δεξιός λαϊκιστής Τίμο Σόϊνι, δήλωσε πως δεν θα έπρεπε η Φινλανδία να έχει ενταχθεί στην νομισματική ένωση γιατί τώρα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της.


Οι δεξιοί λαϊκιστές της Φινλανδίας βλέπουν με ζήλια και οργή τους γείτονές του στη Σουηδία να έχουν ανακάμψει πολύ περισσότερο μετά την κρίση του 2009. Και αυτό δεν μπορεί παρά να οφείλεται στο ευρώ, «τον ζουρλομανδύα» που δυσκολεύει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τους.


Η Φινλανδία δεν υποφέρει εν τούτοις μόνο από το ευρώ. Η οικονομία υπέστη τριπλό χτύπημα, με την κατάρρευση της ΝΟΚΙΑ, της βιομηχανίας χάρτου και τις κυρώσεις κατά του στενού εμπορικού εταίρου της Ρωσίας, από το οποίο δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να ανακάμψει. Οικονομολόγοι μιλούν για ασύμμετρο πλήγμα το οποίο μια χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει.


Τη δεκαετία του ΄90 οι Φινλανδία είχε υποτιμήσει το νόμισμά της ως προς το γερμανικό μάρκο κατά το ένα τρίτο και μετά από τρία σκληρά χρόνια κατάφερε να βγει από την κρίση. Το άκαμπτο ευρώ δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αυτό εξηγεί γιατί μόνο τρεις χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, διατηρούν το τριπλό Α. Και οι τρεις αυτές χώρες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στα τεράστια πλεονάσματά τους.


Οι επικριτές του ευρώ αισθάνονται να επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι το τριπλό Α των οίκων αξιολόγησης διατηρούν τέσσερις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Νορβηγία. Στην περίπτωση όμως της Νορβηγίας τα έσοδα από το πετρέλαιο παίζουν ένα ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο , της δε Ελβετίας, το γεγονός ότι είναι ένα σταθερό χρηματοοικονομικό κέντρο. Το ευρώ από μόνο του δεν είναι καθοριστικός παράγων ούτε για την οικονομική αποτυχία, ούτε για την αποτυχία μιας χώρας, υπογραμμίζει η Die Welt.


Πηγή: Die Welt

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ αποκαλύπτουν πλήρη έλλειψη καταφυγίων για παλαιστινιακές πόλεις

Διεθνή / Ισραήλ: Οι επιθέσεις του Ιράν αποκαλύπτουν έλλειψη καταφυγίων σε παλαιστινιακές πόλεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα στην πόλη Ταμρά κοντά στη Χάιφα, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε καταφύγια και τις ανισότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Politico / Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για τον πόλεμο

Ποιες χώρες μετατρέπουν υπόγεια σε χειρουργεία, εκπαιδεύουν προσωπικό στην αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων και εξοπλίζονται με αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεννήτριες ρεύματος και κινητές ιατρικές μονάδες για μαζικά περιστατικά
LIFO NEWSROOM
Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Διεθνή / Επιστρέφουν οι τελευταίοι ακτιβιστές του Madleen μετά την ισραηλινή αναχαίτιση καθ’ οδόν προς τη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου που επιχείρησε να μεταφέρει συμβολική ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM