Οι Φιλιππίνες επεκτείνουν το lockdown στη Μανίλα πέρα από τις 11 εβδομάδες

Οι Φιλιππίνες επεκτείνουν το lockdown στη Μανίλα πέρα από τις 11 εβδομάδες Facebook Twitter
Οι Φιλιππίνες επεκτείνουν το lockdown και μετά τις 11 εβδομάδες (EPA)
0

Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την επέκταση των έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ξεπερνώντας το διάστημα των 11 εβδομάδων.

Πρόκειται για μία από τις αυστηρότερες και μεγαλύτερες χρονικά καραντίνες, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση των κρουσμάτων του ιού.

Ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε πως η χρονική επέκταση τίθεται σε ισχύ σε «ορισμένες περιοχές» και ο εκπρόσωπός του Χάρι Ρουκ επιβεβαίωσε ότι αυτό θα συμβεί στις μεγαλύτερες πόλεις, τη Μανίλα και το Κεμπού.

Αυτό σημαίνει ότι η Μανίλα, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των μολύνσεων της χώρας και το 72% των θανάτων, θα είναι σε κατάσταση καραντίνας για 11 εβδομάδες ή 80 ημέρες περισσότερο από την καραντίνα των 76 ημερών που είχε επιβληθεί στην κινεζική πόλη Γουχάν, το παγκόσμιο επίκεντρο του ιού.

«Τα έκτακτα μέτρα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στα κρούσματα του COVID, αλλά επηρέασε επίσης την οικονομία», δήλωσε ο Ρουκ στην καθιερωμένη ενημέρωση.

«Οι κυβερνητικοί πόροι είναι περιορισμένοι, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες για τη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση του COVID. Στο μέλλον, το αποτέλεσμα θα είναι πιο επιβλαβές από τα αποτελέσματα του COVID, εάν δεν υπάρξουν οικονομικές παρεμβάσεις».

Οι περιορισμοί θα μειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε περιοχές που θεωρούνται χαμηλότερου κινδύνου και  στην πρωτεύουσα θα επιτραπούν ορισμένες βασικές οικονομικές δραστηριότητες, πρόσθεσε ο Ρουκ, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης μιας οικονομίας που κινείται προς την ύφεση λόγω της απότομης πτώσης της εγχώριας κατανάλωσης, βασικός μοχλός της οικονομίας.

Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει περισσότερα από 11.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 726 θανάτους, αλλά έχουν ελεγχθεί μόνο 158.000 άτομα μέχρι τώρα, πολύ λιγότερα από άλλες χώρες, καθιστώντας δύσκολο να γίνει μία σαφής εκτίμηση της πλήρους επέκτασης της εξάπλωσης.

Ο Ντουτέρτε είχε προειδοποιήσει το κοινό για εφησυχασμό και δήλωσε πως η χρήση μάσκας είναι «απαραίτητη».

«Θυμηθείτε ότι η χαλάρωση των περιορισμών, δεν σημαίνει ότι το COVID δεν είναι πια», είπε. «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα εξάπλωσης».

Κρατώντας μία ιδιαίτερα σκληρή στάση, είχε ζητήσει ακόμα και να πυροβολείται όποιος παραβιάζει την καραντίνα. 

«Έδωσα εντολή στην αστυνομία και τον στρατό, καθώς και στους υπεύθυνους των χωριών, να πυροβολούν κατά ανθρώπων, σε περίπτωση προβλημάτων ή ταραχών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αντί να προκαλείτε προβλήματα, εγώ θα σας στείλω στον τάφο», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Το lockdown στη Μανίλα έχει υποχρεώσει από τα μέσα Μαρτίου σε καραντίνα στο σπίτι, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, περιορισμούς στις μεταφορές, απαγόρευση μετανάστευσης και άσκησης σε εξωτερικούς χώρους ενώ έχει επιβληθεί περιορισμός στη μετακίνηση των εργαζομένων σε βασικούς τομείς. Παράλληλα, μόλις ένας ενήλικας ανά νοικοκυριό μπορεί να βγαίνει για ψώνια σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή κλινικές.

Οι Φιλιππίνες ήταν μια από τις πρώτες χώρες που απαγόρευσαν τις πτήσεις από και προς την Κίνα, αφού τρεις Κινέζοι επισκέπτες βρέθηκαν θετικοί. Ήταν η τρίτη χώρα μετά την Κίνα και την Ιταλία που επέβαλε καραντίνα στο σπίτι, παρόλο που είχε μόνο μέρος των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτή η κίνηση είχε ως στόχο να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM