Οι έρευνες για τη χαμένη πτήση ΜΗ370 έφεραν στο φως ναυάγια του 19ου αιώνα

Οι έρευνες για τη χαμένη πτήση ΜΗ370 έφεραν στο φως ναυάγια του 19ου αιώνα Facebook Twitter
0

Οι ανεπιτυχείς έρευνες για το εξαφανισμένο αεροσκάφος της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines, έφεραν στο φως δύο ναυάγια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για εμπορικά πλοία που βυθίστηκαν τον 19ο αιώνα. Οι ειδικοί πιστεύουν συγκεκριμένα πως είναι βρετανικά σκάφη που μετέφεραν άνθρακα.

Όπως μεταδίδει το BΒC, τα πλοία εντοπίστηκαν 2.300 χλμ στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια των εξονυχιστικών ερευνών για το χαμένο αεροσκάφος στον Ινδικό Ωκεανό, το 2015.


Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες από σόναρ και αρχεία απογραφής πλοίων, στην προσπάθειά τους να ταυτοποιήσουν τα σκάφη.


Το ένα από τα δύο πλοία, το οποίο εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ταυτοποιήθηκε ως ένα σιδερένιο ιστιοφόρο εμπορικό πλοίο.


Ο δρ. Ρος Άντερσον, από το Μουσείο Δυτικής Αυστραλίας, ειδικός στη ναυτική αρχαιολογία, δήλωσε πως πιθανότατα το σκάφος αυτό είναι ένα από τα εξής τρία: West Ridge (χάθηκε το 1883), Kooringa (1894) και Lake Ontario (1897). 


Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για τo West Ridge, το οποίο εξαφανίστηκε με 28 μέλη πλήρωμα σε ένα ταξίδι του από την Αγγλία στην Ινδία.


Ο δρ. Άντερσον ανέφερε πως το σκάφος έχει βάρος μεταξύ 1.000 και 1.500 τόνων και βρέθηκε σχετικά άθικτο και όρθιο στον πυθμένα, περίπου 4 χιλιόμετρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Οι έρευνες για τη χαμένη πτήση ΜΗ370 έφεραν στο φως ναυάγια του 19ου αιώνα Facebook Twitter


Το δεύτερο πλοίο εντοπίστηκε περίπου 36 χλμ μακριά, τον Μάιο του 2015, και είχε ξύλινο κύτος. Σύμφωνα με τον δρ. Άντερσον, είναι είτε το W. Gordon, που ταξίδευε από τη Σκωτία προς την Αυστραλία το 1877, ή το Magdala, το οποίο χάθηκε το 1882 ταξιδεύοντας από την Ουαλία προς την Ινδονησία. Τα πλοία αυτά είχαν πληρώματα μεταξύ 15 και 30 ατόμων.


«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σκάφος βυθίστηκε ως αποτέλεσμα ενός καταστροφικού γεγονότος, όπως μία έκρηξη, η οποία ήταν συχνό φαινόμενο σε πλοία που μετέφεραν άνθρακα», πρόσθεσε.


Ο ερευνητής τόνισε ακόμη πως λόγω ελλιπών ιστορικών αρχείων, η ομάδα του δεν μπορεί να ταυτοποιήσει με απόλυτη βεβαιότητα τα πλοία.


Όσον αφορά στο αεροπλάνο της πτήσης ΜΗ370, το οποίο μετέφερε 239 άτομα, παραμένει εξαφανισμένο για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Τα ίχνη του χάθηκαν ενώ κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο.


Τα δύο ναυάγια βρέθηκαν κατά τις επίσημες έρευνες για το χαμένο αεροσκάφος, από την Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Κίνα. Η ανεπιτυχής επιχείρηση τερματίστηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από 1046 ημέρες.


Νωρίτερα φέτος μια ιδιωτική αμερικανική εταιρία ξεκίνησε τις δικές της έρευνες για το αεροπλάνο. Ωστόσο, και αυτή η επιχείρηση είναι στις τελευταίες εβδομάδες της και δεν έχει βρει κάποιο νέο στοιχείο.


Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM