Οι Ελβετοί ψάχνουν για βόμβες στη λίμνη της Γενεύης

Οι Ελβετοί ψάχνουν για βόμβες στη λίμνη της Γενεύης Facebook Twitter
Η λίμνη της Γενεύης με τον χαρακτηριστικό πίδακα νερού - Πηγή: Associated Press.
0

Τα τιρκουάζ νερά της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία μπορεί να φαίνονται γαλήνια, αλλά από κάτω κρύβουν βόμβες, φυσίγγια, πιθανώς ακόμα και χημικά όπλα που έχουν απορριφθεί εκεί πριν από δεκαετίες.

Τα εν λόγω πυρομαχικά θεωρείται ότι βρίσκονται κάτω από μία στρώση ιζήματος στον πάτο της λίμνης. Ωστόσο, ενδεχόμενη επιρροή τους στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής αλλά και θέματα γενικότερης ασφάλειας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα σχετικά με το τι κρύβει ακριβώς η λίμνη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν βόμβες, οβίδες και πιθανώς πυρομαχικά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζακ Μαρτελέν, επικεφαλής γεωλόγος του καντονιού της Γενεύης.

Ορισμένοι φοβούνται επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν βόμβες φωσγενίου -θανατηφόρα χημικά όπλα- που κατακάθισαν στον πυθμένα της λίμνης.

Για πρώτη φορά, οι ελβετικές αρχές θα αρχίσουν σύντομα να χαρτογραφούν τους σωρούς των πυρομαχικών στη λίμνη για να καθορίσουν τι είδους συντρίμμια υπάρχουν, πόσα και αν πρέπει να απομακρυνθούν.

Η Ελβετία μπορεί να είναι γνωστή για την περίφημη «ουδετερότητα» που κρατά χωρίς να έχει στρατιωτική εμπλοκή στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξοπλιζόταν εκτενώς. 

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ο ελβετικός στρατός εκτιμάται ότι έχει ρίξει περισσότερους από 8.000 τόνους πυρομαχικών στις λίμνες Τουν, Λουκέρνη και Μπριένζ. Οι αρχές μελέτησαν αυτά τα αποθέματα προσεκτικά και αποφάσισαν πριν από περίπου μια δεκαετία ότι ήταν ασφαλέστερο να τα αφήσουν εκεί λόγω φόβων για πρόκληση νέων προβλημάτων κατά τη μετακίνησή τους. 

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάσταση είναι διαφορετική στη λίμνη της Γενεύης, όπου μια ιδιωτική εταιρεία εξοπλισμού έριχνε ασταμάτητα πυρομαχικά μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το ελβετικό υπουργείο Άμυνας υπολόγισε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ότι είχαν βυθιστεί μεταξύ 150 και 1.000 τόνων πυρομαχικών, αλλά δε διευκρίνισε με ακρίβεια την τοποθεσία τους ή τι όπλα βρίσκονται στον πυθμένα της λίμνης.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι αρχές θα αρχίσουν να δοκιμάζουν τεχνικές παρακολούθησης στη λίμνη, η οποία παρέχει στη Γενεύη περίπου το 80% του πόσιμου νερού της.

Στο μεταξύ, οι αρχές ανησυχούν και για ενδεχόμενους «κυνηγούς» οι οποίοι θα σπεύσουν να καταδυθούν στη λίμνη για να βρουν όπλα παλαιότερων εποχών, με ότι κινδύνους συνεπάγεται βέβαια η μετακίνηση αυτών των όπλων χωρίς εξειδίκευση και προσοχή.

Με πληροφορίες από France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM