Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022

Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Οι εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022, κυρίως εξαιτίας των μαζικών παραδόσεων στην Ουκρανία, καταγράφει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι εισαγωγές συμβατικών όπλων απογειώθηκαν, αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται επίσης στην επιτάχυνση των στρατιωτικών δαπανών αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως της Πολωνίας και της Νορβηγίας, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, αναφέρει η έρευνα αναφοράς αυτή.

«Η εισβολή προκάλεσε πραγματικά ραγδαία αύξηση της ζήτησης όπλων στην Ευρώπη, που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί πλήρως, και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των εισαγωγών από ευρωπαϊκά κράτη», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Βέζεμαν, που συμμετέχει στη συγγραφή της ετήσιας μελέτης του SIPRI για το ζήτημα τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες.

Η Ουκρανία, ως πέρυσι συγκριτικά αμελητέος εισαγωγέας στρατιωτικών εξοπλισμών, έγινε ξάφνου το 2022 ο τρίτος κυριότερος προορισμός όπλων στον πλανήτη, πίσω από το Κατάρ και την Ινδία, άμεση συνέπεια της δυτικής βοήθειας που προσφέρθηκε για την απώθηση της εισβολής του στρατού της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Η χώρα αυτή συγκέντρωσε το 31% των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη και το 8% των παγκόσμιων, σύμφωνα με τα δεδομένα του SIPRI. Οι εισαγωγές που έκανε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των δωρεών της Δύσης, εξηνταπλασιάστηκαν το 2022, διευκρινίζει το ινστιτούτο.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις λόγω της αδιαφάνειας πολλών συμβάσεων, το παγκόσμιο εμπόριο όπλων ξεπερνά σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, κατά τους ειδικούς. Η αλματώδης αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σήμανε την ακόμα θεαματικότερη επιτάχυνση τάσης που καταγραφόταν ήδη στη Γηραιά Ήπειρο, του επανεξοπλισμού ευρωπαϊκών κρατών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία πέντε χρόνια (2018-2022), περίοδο που μελετά κάθε φορά το SIPRI για να εξαγάγει συμπεράσματα για τις κύριες τάσεις, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 47% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, κι αυτό την ώρα που οι παγκόσμιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 5%.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όλες οι άλλες ήπειροι κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως η Αφρική (–40%), η βόρεια και η νότια Αμερική (–20%), ακόμα και η Ασία (–7%) και η Μέση Ανατολή (–9%), μεγάλες αγορές.

Στην πλευρά των εξαγωγέων, τις πέντε πρώτες θέσεις τα πέντε τελευταία χρόνια κατέλαβαν οι ΗΠΑ (40%, από 33% την προηγούμενη πενταετία), η Ρωσία (16%, παρά τη μεγάλη μείωση των δικών της πωλήσεων πέρυσι), η Γαλλία (11%), η Κίνα (5%) και η Γερμανία (4%).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM