«Τα πυρηνικά όπλα βγήκαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας»

Ένας χρόνος πόλεμος στην Ουκρανία: «Τα πυρηνικά όπλα βγήκαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας» Facebook Twitter
Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος, όπως εξελίσσεται, μοιάζει εξαιρετικά με ένα είδος Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας κάποια φουτουριστικά στοιχεία, σε ένα μεταποκαλυπτικό περιβάλλον.
0

HTAN ΧΑΡΑΜΑΤΑ της 24ης Φεβρουαρίου 2022 όταν τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να εισβάλλουν κατά χιλιάδες στην Ουκρανία από βορρά, νότο και ανατολή. 

Έναν χρόνο μετά, χιλιάδες άνθρωποι κείτονται νεκροί με εκατέρωθεν καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. Παράλληλα, ένα τεράστιο μέτωπο εκατοντάδων χιλιομέτρων έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Ουκρανία, με τις εικόνες και τα βίντεο που έρχονται να θυμίζουν πόλεμο χαρακωμάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με σύγχρονα όπλα.

Όλα αυτά, καθώς πολλοί μιλούν πλέον για σύγκρουση δι' αντιπροσώπων ενώ τα πυρηνικά όπλα επέστρεψαν με «κρότο» στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Οι απειλές για «Αρμαγεδδώνα» κανονικοποιήθηκαν εν μία νυκτί και το κάποτε «ταμπού» των πυρηνικών χρησιμοποιήθηκε, κυρίως από τη Μόσχα, ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Αν νικήσει η Ουκρανία και ανακαταλάβει τις περιοχές της, θα είναι τέτοιο το πλήγμα για το γόητρο της Ρωσίας που σχεδόν σίγουρα το καθεστώς Πούτιν δεν θα επιβιώσει. Η Μόσχα θα κάνει το παν για να μην προκύψει μια κατάρρευση, όπως αυτή του 1991. Αν δει ότι ηττάται στο συμβατικό επίπεδο, τότε είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων και να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Γι' αυτό τον νέο, γεωπολιτικά ταραγμένο, κόσμο μιλήσαμε με τον καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αλλά και διδάσκοντα στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Γρίβα.

γριβας
 Κωνσταντίνος Γρίβας

— Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το τι συνέβη λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Τη στιγμή που δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών μιλούσαν για επικείμενη εισβολή, το Κρεμλίνο διέψευδε επανειλημμένα. Κατά πόσο περιμένατε μια τέτοιου μεγέθους ρωσική επίθεση και τι συμφέροντα την υποκίνησαν;
Επρόκειτο για μία ενέργεια που προσωπικώς αλλά και πολλούς άλλους μας εξέπληξε, δεν το περιμέναμε. Θεωρούσα και συνεχίζω να θεωρώ ότι ήταν μια ενέργεια που στρεφόταν ενάντια στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας.

Πιστεύω ότι η απόφαση ελήφθη με μια απίστευτη αισιοδοξία από το Κρεμλίνο, ότι δηλαδή θα μπορούσαν να επιτύχουν μια αλλαγή καθεστώτος μέσα σε μερικές μέρες, αν όχι ώρες, και να μην πάνε σε παρατεταμένη πολεμική σύρραξη. Υπήρξε λοιπόν μια μεγάλη και ανεδαφική αισιοδοξία από πλευράς της ρωσικής ηγεσίας που αποτέλεσε ένα «αυτογκόλ» για τα ρωσικά γεωστρατηγικά συμφέροντα. 

— Έναν χρόνο μετά, τα χαρακώματα στην ανατολική Ουκρανία και η σχετική στασιμότητα των μετώπων έχουν δημιουργήσει από αναλυτές παραλληλισμούς με τις πολεμικές επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τι εικόνα έχουμε για τα πεδία των μαχών;
Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος, όπως εξελίσσεται, μοιάζει εξαιρετικά με ένα είδος Α' Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας κάποια φουτουριστικά στοιχεία, σε ένα μεταποκαλυπτικό περιβάλλον. Έχουμε πόλεμο χαρακωμάτων μαζί με το πεζικό που μάχεται σώμα με σώμα, το πυροβολικό αλλά και ρομποτικά συστήματα σε μεγάλους αριθμούς. Οπότε μιλάμε για ένα είδος εκσυγχρονισμένου Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι σημαντικό επίσης ότι παρόλο που δόθηκε επικοινωνιακή έμφαση σε ορισμένα οπλικά συστήματα όπως το αμερικανικό ρουκετοβόλο HIMARS, οι Ουκρανοί αξιοποίησαν, έναν χρόνο τώρα, πολύ περισσότερο το πεζικό σε αποκεντρωτικά μοντέλα μάχης. 

— Τι χαρακτηριστικά έχει αυτή η αποκεντρωμένη τακτική πολεμικής επιχείρησης;
Οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν μικρές αλλά πολυάριθμες ομάδες πεζικού, εφαρμόζοντας μια μεθοδολογία που μοιάζει με αυτή των Γερμανών stosstruppen στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στόχος αυτών των ομάδων είναι να μπορούν να διεισδύουν ανάμεσα στα κενά της ρωσικής στρατιωτικής διάταξης, να στήνουν ενέδρες στις ρωσικές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες φάλαγγες καθώς και να αποφεύγουν τη στοχοποίηση από το πανίσχυρο ρωσικό πυροβολικό.

Σε μεγάλο βαθμό αυτό το μοντέλο έχουν αρχίσει να το υιοθετούν και οι Ρώσοι. Οπότε αυτή η μεγάλη ρωσική επίθεση που περιμένουμε το επόμενο διάστημα, αν τελικά προκύψει, δεν νομίζω ότι θα είναι αυτό που θα περιμέναμε πριν από έναν χρόνο, δηλαδή μια μεγάλη επίθεση με άρματα μάχης και μεγάλους σχηματισμούς. Νομίζω ότι θα έχουμε και από πλευράς των Ρώσων πολυάριθμες μικρές ομάδες που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν διείσδυση μέσα στην ουκρανική διάταξη.

— Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι χρησιμοποιούν περισσότερα πυρομαχικά απ’ όσα προμηθεύονται ή παράγουν. Πώς μπορεί να ανταποκριθεί τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία σε αυτή την ένταση πολέμου;
Στη Δύση, αλλά και γενικότερα, από το τέλος της δεκαετίας του 1990, κυριάρχησε μια αντίληψη στους στρατούς ότι πλέον οι συγκρούσεις θα διεξάγονται με μικρό αριθμό έξυπνων πυρομαχικών. Ως εκ τούτου, φάνηκε άχρηστος ο τεράστιος όγκος πυρών που χρησιμοποιούνταν σε παλαιότερους πολέμους.

Για παράδειγμα, το 2017 ο αμερικανικός στρατός παρήγγειλε περίπου 17.000 οβίδες πυροβολικού των 155 χιλ. για όλο το έτος. Στην Ουκρανία σήμερα βάλλονται περίπου 50.000 οβίδες και ρουκέτες τη μέρα.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιστρέψει σε αυτό που λέμε «παραδοσιακό» πόλεμο ο οποίος δίνει έμφαση στον όγκο πυρός. Επομένως, έχουμε εισέλθει πλέον σε έναν πόλεμο φθοράς όπου και οι πλευρές προσπαθούν η μία να «ματώσει» την άλλη ώστε να πεθάνουν από «αιμορραγία» στο έμψυχο και άψυχο υλικό. 

— Κατά πολλούς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλα κέρδη σε γεωπολιτικό, ενεργειακό, οπλικό και διπλωματικό επίπεδο από τη συνέχισης αυτής της σύγκρουσης. Παράλληλα το ΝΑΤΟ, του οποίου η Ουάσιγκτον ηγείται, θεωρείται ότι απέκτησε πάλι γεωπολιτικό ρόλο. Τι πιστεύετε πάνω σε αυτές τις εκτιμήσεις που γίνονται;
Θεωρώ ότι όλα κράτη της ευρωγενούς Δύσης, δηλαδή του συνόλου της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, σε βάθος χρόνου θα είναι χαμένα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διπλή εμφύλια σύγκρουση: μια σύγκρουση δύο αδελφών λαών, του ουκρανικού και του ρωσικού, με ένα πρωτοφανές χάσμα στην ιστορία τους, αλλά και μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου ευρωγενούς κόσμου. Αυτό δεν είναι καλό για κανέναν.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η συμμαχία από τη μία επιβεβαιώνεται ως ο κυρίαρχος στο δυτικό σύστημα εξουσίας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αν υπάρξει μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Έχουμε ένα πολύ διευρυμένο ΝΑΤΟ που δεν έχει τη συμπαγή ταυτότητα του παλαιού. 

Παράλληλα, η αποκοπή της Ρωσίας από την Ευρώπη, για την οποία τόσο η ίδια όσο και η Δύση φέρουν ευθύνες, και η ώθησή της σε συνεργασία με την Κίνα και το Ιράν, σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Δημιουργείται δηλαδή ένα «ανατολικό» συμμαχικό σχήμα που δείχνει πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί στο μέλλον από τον ευρωατλαντικό παράγοντα.

— Με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά όπλα και η έμμεση απειλή χρήσης τους επανήλθαν δυναμικά στον δημόσιο πολιτικό διάλογο. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτή η απόπειρα κανονικοποίησης μιας τέτοιας καταστροφής;
Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο θεωρήσαμε ότι όλα αυτά είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Όμως αυτό δεν ισχύει. Από τη στιγμή που επανερχόμαστε σε έναν υψηλών τόνων ανταγωνισμό μεταξύ Δύσης και Ανατολής είναι δεδομένο ότι τα πυρηνικά θα τίθενται στο τραπέζι, όπως και στο παρελθόν.

Αν νικήσει η Ουκρανία και ανακαταλάβει τις περιοχές της, θα είναι τέτοιο το πλήγμα για το γόητρο της Ρωσίας που σχεδόν σίγουρα το καθεστώς Πούτιν δεν θα επιβιώσει. Η Μόσχα θα κάνει το παν για να μην προκύψει μια κατάρρευση, όπως αυτή του 1991. Αν δει ότι ηττάται στο συμβατικό επίπεδο, τότε είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων και να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

Η Ρωσία προτάσσει την πυρηνική της ισχύ γιατί εκεί έχει το πλεονέκτημα. Ο θεωρητικός πυρηνικής στρατηγικής και αναλυτής της CIA, Μάθιου Κρόνινγκ έχει αναφέρει πως όταν προκύψει μια σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων, θα υποχωρήσει αυτή που έχει να χάσει τα περισσότερα. Είναι δεδομένο ότι σε ένα ακραίο σενάριο πυρηνικού πολέμου, ενώ η Ρωσία θα υποστεί βαρύτατα πλήγματα, θα επιβιώσει. Από την άλλη η δυτική Ευρώπη δεν θα επιβιώσει. 

Με δεδομένο επίσης ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία με πάρα πολλά κράτη που πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους, εάν λειτουργήσουν υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του πυρηνικού αφανισμού, είναι δυνατό να χάσουν τη συνοχή τους. Επομένως, είναι πολύ πιο πιθανό η Ρωσία, αν νιώσει στριμωγμένη, να προχωρήσει σε έναν πυρηνικό εκβιασμό επειδή, μεταξύ άλλων, υστερεί σε άλλους στρατιωτικούς τομείς. 

— Αναλυτές μιλούν ευθέως πλέον για την έλευση μιας νέας εποχής στο διεθνές σύστημα που φέρνει τέλος στη μεταψυχροπολεμική περίοδο. Τι σημαίνει αυτός ο νέος κόσμος για την παγκόσμια σταθερότητα και ειρήνη; 
Η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία αποτελεί τον «πυροκροτητή» που προκάλεσε τη γεωπολιτική έκρηξη. Είναι γεγονός ότι πάμε σε ένα νέο διεθνές σύστημα. Δεν τελείωσε απλώς η μεταψυχροπολεμική εποχή καθώς αυτή η εξέλιξη συνδυάζεται και με μια σειρά από άλλες αλλαγές. Το κέντρο βάρους περνά πλέον στην Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει μια εποχή διάρκειας περίπου πέντε αιώνων όπου στα διεθνή δρώμενα κυριαρχούσε η ευρωγενής Δύση. Τώρα, το κέντρο βάρους μετακινείται προς την Ασία. 

Ως εκ τούτου, αυτός ο συνδυασμός παραγόντων διαμορφώνει ένα εντελώς νέο διεθνές σύστημα. Το αν οδεύουμε σε έναν πολυπολικό κόσμο που μπορεί να μετεξελιχθεί σε διπολικό αποτελεί μια πολύ περιοριστική ανάγνωση της πραγματικότητας. Είναι πολλαπλοί οι παράγοντες που οδηγούν στο νέο σύστημα και δύσκολα μπορούμε να τους ορίσουμε αυτήν τη στιγμή. 

— Στο παρελθόν είδαμε φιλειρηνικά και αντιπυρηνικά κινήματα «από τα κάτω» που προσπάθησαν να εμποδίσουν συγκρούσεις. Τέτοιες αντιδράσεις υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν για τη Γιουγκοσλαβία ή το Ιράκ. Στον τωρινό πόλεμο δεν έχουμε δει μαζικά σε όγκο κινήματα φιλειρηνιστών τόσο στη Δύση όσο και στη Ρωσία ώστε να υπάρξει πίεση στις ηγεσίες για λήξη της σύρραξης. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Ειδικά στα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου υπήρξε ένα πολύ ισχυρό αντιπυρηνικό και φιλειρηνιστικό κίνημα στη Δύση αλλά και ένα αντίστοιχο υπόγειο κίνημα στη Σοβιετική Ένωση. Σήμερα αυτό που υπάρχει είναι μια ποδοσφαιρικού τύπου λογική που στοχεύει είτε στην αγιοποίηση της Ρωσίας είτε στη δαιμονοποίησή της. Αυτό το βλέπουμε και στην ελληνική κοινωνία: βρισκόμαστε ανάμεσα σε έναν παρανοϊκό φιλορωσισμό και έναν εξίσου παρανοϊκό αντιρωσισμό που δαιμονοποιεί οτιδήποτε ρωσικό. 

Αυτή λοιπόν η απουσία φιλειρηνικών κινημάτων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με αυτό τον οπαδικό χαρακτήρα της σύγκρουσης αλλά και την έλλειψη ορθού λόγου στις δυτικές κοινωνίες αυτήν τη στιγμή.

Η Ρωσία έχει κολοσσιαίες ευθύνες γι' αυτό που συνέβη. Όμως αυτό δεν συνεπάγεται μια λογική απόλυτου εκμηδενισμού της Ρωσίας, στην οποία λογική φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί ο δυτικός κόσμος. Στόχος δεν είναι να επιτύχουμε ένα νέο 1991 γιατί έτσι θα ωθήσουμε περαιτέρω τη Μόσχα στον ζωτικό χώρο της Κίνας.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ