Την διεξαγωγή ερευνών για το πόθεν έσχες εύπορων Βουλγάρων, ανακοίνωσαν σήμερα εισαγγελείς της γειτονικής χώρας, σε μία προσπάθεια των δικαστικών αρχών να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα που δρα, εν πολλοίς, ανεξέλεγκτο. 

 

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας Σοτίρ Τσατσάροφ έδωσε εντολή να διεξαχθεί πανεθνική έρευνα για την προέλευση των κεφαλαίων, όσων Βουλγάρων απέκτησαν ακίνητα αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου λεβ (256.000 ευρώ), το 2015 και το 2016.

 

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς οι φορολογικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι κάποιοι από αυτούς, μπορεί να εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρημάτων και άλλες απάτες.

 

Η Βουλγαρία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007, δέχεται από τις Βρυξέλλες να βάλει τέλος στο κλίμα ατιμωρησίας για το οργανωμένο έγκλημα.

 

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 350 Βούλγαροι αγόρασαν ιδιοκτησίες αξίας άνω των 500.000 λεβ το 2015 και το 2016, σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι μόλις περίπου 1.000 λεβ.

 

Ακόμη, περίπου 450 άνθρωποι στη Βουλγαρία οδηγούν πολυτελή αυτοκίνητα όπως Maybach, Bentley, Ferrari, Rolls Royce ή Lamborghini, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας.

 

Η αποτυχημένη, για την ώρα, απόπειρα καταπολέμησης της διαφθοράς, αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις και είναι από τις κύριες αιτίες για τις οποίες δεν έχει επιτραπεί στη Βουλγαρία να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ.