Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων «έτοιμοι» να κινήσουν την παραπομπή του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων «έτοιμοι» να κινήσουν την παραπομπή του Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προετοιμάζονται για την διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι διαβεβαίωσε χθες ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ταχείες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση από το αξίωμα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής του, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη.

Αρχικά η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει, σήμερα, απόφαση που καλεί τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παύση του Τραμπ. Ο Πενς, με βάση το κείμενο αυτό, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος ως την 20ή Ιανουαρίου.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα κατατεθεί «σχέδιο νόμου για τη διαδικασία παραπομπής» του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων -πιθανόν την Τρίτη - πρόσθεσε η Πελόζι σε επιστολή της προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών.

Διαμαρτυρία Αμερικανών διπλωματών 

 

Σε μία εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, Αμερικανοί διπλωμάτες συνέταξαν δύο τηλεγραφήματα στα οποία καταδικάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποκίνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο, ενώ ζητούν από τον Μάικ Πομπέο να στηρίξει την επίκληση της 25ης τροπολογίας, για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Χρησιμοποιώντας το λεγόμενο «κανάλι διαφωνίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διπλωμάτες καριέρας και αξιωματούχοι της πολιτικής υπηρεσίας εξέφρασαν φόβους ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο θα υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην προώθηση και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, εκτός των συνόρων.

«Η αποτυχία να αποδοθούν δημόσια ευθύνες στον πρόεδρο μπορεί να βλάψει περαιτέρω τη δημοκρατία μας και την ικανότητά μας να επιτύχουμε αποτελεσματικά τους στόχους μας στην εξωτερική πολιτική», αναφέρει το δεύτερο τηλεγράφημα, που κυκλοφόρησε ανάμεσα σε διπλωμάτες στα τέλη της εβδομάδας και στη συνέχεια εστάλη στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο τηλεγράφημα οι διπλωμάτες ζητούν από τον Μάικ Πομπέο να στηρίξει την όποια νόμιμη προσπάθεια του Μάικ Πενς και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου για την προστασία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της «πιθανής εφαρμογής των διαδικασιών που προβλέπει το άρθρο 4 της 25ης τροπολογίας, αν είναι κατάλληλο».

Πρόκειται για την τροπολογία που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και την πλειοψηφία του υπουργικού να κηρύξουν έναν πρόεδρο ακατάλληλο για το αξίωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Πενς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την 25η τροπολογία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM