No.1

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων «έτοιμοι» να κινήσουν την παραπομπή του Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων «έτοιμοι» να κινήσουν την παραπομπή του Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων προετοιμάζονται για την διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι διαβεβαίωσε χθες ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε ταχείες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση από το αξίωμα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής του, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη.

Αρχικά η Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να συζητήσει και να ψηφίσει, σήμερα, απόφαση που καλεί τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία και την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παύση του Τραμπ. Ο Πενς, με βάση το κείμενο αυτό, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος ως την 20ή Ιανουαρίου.

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα κατατεθεί «σχέδιο νόμου για τη διαδικασία παραπομπής» του Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπων -πιθανόν την Τρίτη - πρόσθεσε η Πελόζι σε επιστολή της προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών.

Διαμαρτυρία Αμερικανών διπλωματών 

 

Σε μία εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, Αμερικανοί διπλωμάτες συνέταξαν δύο τηλεγραφήματα στα οποία καταδικάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποκίνηση της επίθεσης στο Καπιτώλιο, ενώ ζητούν από τον Μάικ Πομπέο να στηρίξει την επίκληση της 25ης τροπολογίας, για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Χρησιμοποιώντας το λεγόμενο «κανάλι διαφωνίας» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διπλωμάτες καριέρας και αξιωματούχοι της πολιτικής υπηρεσίας εξέφρασαν φόβους ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο θα υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία των ΗΠΑ στην προώθηση και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, εκτός των συνόρων.

«Η αποτυχία να αποδοθούν δημόσια ευθύνες στον πρόεδρο μπορεί να βλάψει περαιτέρω τη δημοκρατία μας και την ικανότητά μας να επιτύχουμε αποτελεσματικά τους στόχους μας στην εξωτερική πολιτική», αναφέρει το δεύτερο τηλεγράφημα, που κυκλοφόρησε ανάμεσα σε διπλωμάτες στα τέλη της εβδομάδας και στη συνέχεια εστάλη στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο τηλεγράφημα οι διπλωμάτες ζητούν από τον Μάικ Πομπέο να στηρίξει την όποια νόμιμη προσπάθεια του Μάικ Πενς και άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου για την προστασία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της «πιθανής εφαρμογής των διαδικασιών που προβλέπει το άρθρο 4 της 25ης τροπολογίας, αν είναι κατάλληλο».

Πρόκειται για την τροπολογία που επιτρέπει στον αντιπρόεδρο και την πλειοψηφία του υπουργικού να κηρύξουν έναν πρόεδρο ακατάλληλο για το αξίωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, ο Πενς δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί την 25η τροπολογία.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM