Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρούνται μέσα από χριστουγεννιάτικες κάρτες

Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρούνται μέσα από χριστουγεννιάτικες κάρτες Facebook Twitter
Φωτο: Freehkxmascard
0

Τα Χριστούγεννα στο Χονγκ Κονγκ, όπως και στις περισσότερες πόλεις του κόσμου, είναι επί της ουσίας μια γιορτή της κατανάλωσης. Ωστόσο, φέτος φαίνεται να αλλάζει αυτή η συνθήκη, καθώς οι διαδηλωτές αποφάσισαν να κάνουν ένα rebranding αυτής της γιορτής, προβάλλοντας κυρίως τον ειρηνικό και πιο δημοκρατικό χαρακτήρα της. 

Ενώ, λοιπόν, διανύουμε τον έβδομο μήνα συμπλοκών μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, οι δεύτεροι φαίνεται πως βρήκαν έναν τρομερά καινοτόμο τρόπο διαμαρτυρίας μέσα από το hashtag #freehkxmascard. To hashtag αυτό χρησιμοποιείται σε χριστουγεννιάτικες κάρτες που έχουν σχεδιάσει, οι οποίες δεν έχουν τα συνηθισμένα μηνύματα ειρήνης και χαράς, αλλά memes και σλόγκαν που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις τους. 

Για παράδειγμα, στην παρακάτω κάρτα, το γνωστό τραγούδι των Χριστουγέννων «All I Want For Christmas Is...» συμπληρώνεται με πέντε από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. 

Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρούνται μέσα από χριστουγεννιάτικες κάρτες Facebook Twitter
Φωτο: BeWater HK

Σε αρκετά από τα σχέδια που έχουν δημιουργήσει, πρωταγωνιστές είναι ορισμένες μασκότ-διαδηλωτές, όπως ο LiPig και ο Pepe. To πρώτο εξ αυτών, γνωστό και ως LIHKG Pig, αναφέρεται ουσιαστικά σε ένα φόρουμ που είχαν χρησιμοποιήσει οι διαδηλωτές για την online κινητοποίησή τους, ενώ το δεύτερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «Hello-Kitty του Χονγκ Κονγκ» και επιλέχθηκε κυρίως για την κυνικότητα και τις αστείες γκριμάτσες του. 

Τα memes που χρησιμοποιούν στις χριστουγεννιάτικες κάρτες έχουν διάφορα "λουκ" και οι διαδηλωτές επιλέγουν είτε να τις μοιράζουν σε εστιατόρια είτε να τις στέλνουν σε φίλους τους στο εξωτερικό, αξιοποιώντας τες παράλληλες και στα συλλαλητήρια. Μάλιστα, σε ένα από τα εστιατόρια που έχουν μοιραστεί οι κάρτες, έχουν ήδη ξεπουλήσει δύο φορές χάρη στη δημοτικότητά τους. 

Εκτός αυτού, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να δωρίσουν μια τέτοια κάρτα σε διαδηλωτές που έχουν φυλακιστεί, προσφέροντάς τους έτσι «μια αίσθηση ζεστασιάς, που θα τους δίνει κουράγιο τις μοναχικές νύχτες και θα τους υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ δεν τους έχουν ξεχάσει».  

Οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ διαμαρτυρούνται μέσα από χριστουγεννιάτικες κάρτες Facebook Twitter
Φωτο: Freehkxmascard

Βέβαια, η συγκεκριμένη ιδέα της δημιουργίας χριστουγεννιάτικων καρτών για τέτοιου είδους σκοπούς δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται, με σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο, οι διαδηλωτές απέκτησαν διαφημιστικό χώρο σε πάνω από δέκα μεγάλες διεθνείς εφημερίδες, κατά την περίοδο διεξαγωγής της Συνόδου κορυφής των G20.

Επομένως, οι διαδηλωτές συνεχίζουν μέχρι και σήμερα τις προσπάθειές τους για κινητοποίηση των πολιτών, όχι μόνο για όσους ζουν στο Χονγκ Κονγκ αλλά επίσης της διασποράς και των πολιτικών συμμάχων στο εξωτερικό. Και σ'αυτές τις προσπάθειες, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι εικόνες που επιλέγουν. 

Με πληροφορίες από Hyperallergic

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM