Οι Δανοί θεωρούν τις ΗΠΑ μεγαλύτερη απειλή από Βόρεια Κορέα και Ιράν

Οι Δανοί θεωρούν τις ΗΠΑ μεγαλύτερη απειλή από Βόρεια Κορέα και Ιράν σύμφωνα με δημοσκόπηση Facebook Twitter
Διαμαρτυρία κατά της αμερικανικής παρουσίας στη Δανία / Φωτ: EPA
0

Σχεδόν οι μισοί Δανοί θεωρούν πλέον τις ΗΠΑ σημαντική απειλή για τη χώρα τους και η συντριπτική πλειοψηφία αντιτίθεται στην αποχώρηση της Γροιλανδίας για να γίνει μέρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα της YouGov, που δημοσίευσε ο Guardian, έρχεται έπειτα από εβδομάδες έντασης μεταξύ της Δανίας, της Γροιλανδίας και των ΗΠΑ λόγω των επανειλημμένων ισχυρισμών του Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής, η οποία αποτελεί μέρος του βασιλείου της Δανίας.

Το νησί της Αρκτικής, το οποίο έχει πληθυσμό 57.000 κατοίκων, ελέγχονταν παλαιότερα ως αποικία από τη Δανία, η οποία εξακολουθεί να ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας του. Το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία έρχεται σε μια εποχή που το κίνημα ανεξαρτησίας που προϋπήρχε της Γροιλανδίας αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο.

Η δημοσκόπηση σε περισσότερα από 1.000 άτομα στη Δανία, που διεξήχθη μεταξύ 15 και 22 Ιανουαρίου, διαπίστωσε ότι το 46% θεωρεί ότι οι ΗΠΑ αποτελούν είτε «πολύ μεγάλη απειλή» είτε «αρκετά μεγάλη απειλή» για τη Δανία. Αυτό είναι υψηλότερο από τον αριθμό όσων δήλωσαν ότι θεωρούν απειλή τη Βόρεια Κορέα (44%) ή το Ιράν (40%). Αλλά η απειλή της Ρωσίας παραμένει σημαντικά υψηλότερη με 86%.Από τους ερωτηθέντες, το 78% δήλωσε ότι θα αντιδρούσε στην πώληση της Γροιλανδίας στις ΗΠΑ, αλλά το 72% δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να είναι της Γροιλανδίας και όχι της Δανίας.

Η περιοδεία της Φρέντριξεν και η επικοινωνία με τον Τραμπ

Τα ευρήματα έρχονται σε μια εβδομάδα κατά την οποία η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντριξεν, περιόδευσε στο Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες για να ενισχύσει την θέση της εν μέσω των απειλών του Τραμπ για τη Γροιλανδία. Υπενθυμίζεται ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο είχε μια έντονη τηλεφωνική επικοινωνία. 

Η Φρέντριξεν δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί μπροστά στην αλλαγή των σχέσεων με τις ΗΠΑ. «Θέλω να διασφαλίσω ότι όλη η Ευρώπη είναι ενωμένη. Όχι μόνο σε σχέση με το βασίλειο της Δανίας, αλλά και ευρύτερα», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Όλοι στην Ευρώπη μπορούν να δουν ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα είναι πλέον διαφορετική».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τον έλεγχο της Γροιλανδίας - και της διώρυγας του Παναμά - για «οικονομική ασφάλεια» και χαρακτήρισε την ιδιοκτησία και τον έλεγχο της περιοχής ως «απόλυτη ανάγκη». Η Γροιλανδία βρίσκεται εδώ και καιρό στο ραντάρ του ως στόχος για αγορά και το 2019 επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι είχε παροτρύνει τους βοηθούς του να ανακαλύψουν πώς οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να την αγοράσουν, περιγράφοντας μια πώληση ως «ουσιαστικά μια μεγάλη συμφωνία ακινήτων». Εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η προμήθεια της Γροιλανδίας σε περιζήτητες πρώτες ύλες για την πράσινη τεχνολογία προσελκύει το ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι το 85% των κατοίκων της Γροιλανδίας δεν επιθυμεί να γίνει το νησί μέρος των ΗΠΑ. Η έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Verian, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της δανικής εφημερίδας Berlingske, έδειξε ότι μόνο το 6% των Γροιλανδών ήταν υπέρ της ένταξης στις ΗΠΑ, ενώ το 9% ήταν αναποφάσιστο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM