Οι Βρυξέλλες αναμένουν η διαπραγμάτευση για το Brexit να αρχίσει στις 19 Ιουνίου

Οι Βρυξέλλες αναμένουν η διαπραγμάτευση για το Brexit να αρχίσει στις 19 Ιουνίου Facebook Twitter
0

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται προκειμένου οι συνομιλίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεκινήσουν τη 19η Ιουνίου, αλλά περιμένουν την επιβεβαίωση της ημερομηνίας αυτής μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία την 8η Ιουνίου, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ΕΕ σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο εκ μέρους των υπολοίπων 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Η εντολή του επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να επιβεβαιωθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημέρωσε επίσημα την ΕΕ τον Μάρτιο ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου. Το σφιχτό διετές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας την 30ή Μαρτίου 2019 έγινε ελαφρά πιεστικότερο καθώς η Μέι προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί πολιτικά ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο Brexit.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα να αυξήσει κατά πολύ την πλειοψηφία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ αρνούνται να συζητήσουν ακόμη και για βασικές πρακτικές λεπτομέρειες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο πριν από την διεξαγωγή των βρετανικών εκλογών. Εν μέρει, αυτό θεωρείται πως αποτελεί αντίποινα για την άρνηση της Βρετανίας να εγκρίνει ορισμένες τροποποιήσεις του προϋπολογισμού της ΕΕ, την οποία το Λονδίνο αιτιολόγησε επικαλούμενο το πάγωμα της λήψης αποφάσεων προεκλογικά.

«Η 19η (Ιουνίου) είναι θεωρητική (ημερομηνία), διότι η Βρετανία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τίποτε παρά μετά τις εκλογές», δήλωσε αξιωματούχος ο οποίος λαμβάνει μέρος στη διαδικασία του Brexit. «Η 19η είναι (...) η πιο σύντομη ημερομηνία που μπορούν να προβλέψουν» ότι θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Μπαρνιέ ενημέρωσε την Κομισιόν στις αρχές του Μαΐου ότι κατά τις διαπραγματεύσεις, θα επικεντρωθεί αρχικά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων για τα οικονομικά θέματα και για τα σύνορα, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει μια συμφωνία για αυτά τα σημεία να έχει επιτευχθεί μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου.

Εάν αυτό το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, η ΕΕ κατόπιν θα είναι έτοιμη για να αρχίσει να συζητά σχετικά με τη μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία και για μια μεταβατική περίοδο που θα προηγηθεί, μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2017 και της άνοιξης του 2018, διευκρίνισε ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με τα πρακτικά της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του σώματος των Επιτρόπων της 3ης Μαΐου.

Ο Μπαρνιέ ανέφερε ακόμη ότι θα προτείνει στον βρετανό ομόλογό του ότι οι συζητήσεις θα γίνονται σε τέσσερις εβδομαδιαίους κύκλους. Η πρώτη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στις προετοιμασίες των 27 κρατών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η δεύτερη στην ανταλλαγή εγγράφων με τη Βρετανία.

Η τρίτη εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στις καθαυτό διαπραγματεύσεις?σε αυτή την περίπτωση, οι αξιωματούχοι της ΕΕ περιμένουν οι Βρετανοί να πάνε στις Βρυξέλλες?και η τέταρτη θα αφιερωθεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας στις 27 κυβερνήσεις και στο ΕΚ και την προετοιμασία του επόμενου γύρου συνομιλιών.

Θα σχηματιστούν πέντε θεματικές ομάδες ευρωπαίων διαπραγματευτών στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την επίτευξη συναίνεσης στα βασικά σημεία της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM