Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι ήταν λάθος το Brexit- «Εξαιρετικά δύσκολο» να κερδίσουν οι Τόρις τις εκλογές

Σημαίες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μία επίμονη πλειοψηφία Βρετανών πιστεύει πλέον ότι το Brexit ήταν λάθος, επεσήμανε ο κορυφαίος δημοσκόπος της χώρας, ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδίσουν οι Τόρις τις επόμενες εκλογές. 

Ακόμη είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ότι έχουν αλλάξει αποφασιστικά οι δημοσκοπήσεις, υπέρ της ανατροπής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016, το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση από την ΕΕ, δήλωσε ο Τζον Κέρτις, πρόεδρος του βρετανικού συμβουλίου δημοσκοπήσεων. Ο καθηγητής του Strathclyde University θεωρείται ο κορυφαίος ειδικός επί των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία. 

Η τάση αυτή είναι σαφής από το φθινόπωρο του 2021, όταν οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών αποκάλυψαν τις συνέπειες του «διαζυγίου» με την ΕΕ, επεσήμανε ο Κέρτις. «Πιθανότατα τώρα το Brexit είναι λιγότερο δημοφιλές από ότι ήταν οποιαδήποτε στιγμή από τον Ιούνιο του 2016», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Το 2016 το 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Τώρα, κατά μέσο όρο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 57% θέλουν να αλλάξει αυτό, ενώ το 43% πιστεύουν ότι ήταν η σωστή απόφαση

Η διαφορά διευρύνθηκε φέτος, καθώς οι Βρετανοί είναι αντιμέτωποι με την κρίση του κόστους διαβίωσης, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερη υποστήριξη για την ΕΕ στο μέλλον, λόγω των νεότερων ψηφοφόρων. 

Όμως, οι Εργατικοί είναι απίθανο να ανοίξουν ξανά συζήτηση για συμμετοχή στην ΕΕ ή για επανένταξη στην κοινή αγορά πριν από τις επόμενες εκλογές, από φόβο μήπως τρομάξουν τους ψηφοφόρους, εκτίμησε ο Κέρτις. 

«Εξαιρετικά δύσκολη η νίκη για τους Τόρις» 

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια, αλλά οι Τόρις έχουν «βυθιστεί» στις δημοσκοπήσεις. 

Ο Ρίσι Σούνακ- ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας φέτος- βοήθησε λίγο να συγκρατηθεί αυτή η τάση. Όμως, οι Εργατικοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις κατά μέσο όρο με 30 ποσοστιαίες μονάδες

«Η ιστορία δείχνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Καμία κυβέρνηση περιόδου οικονομικής κρίσης δεν επιβίωσε στην κάλπη», επεσήμανε ο Κέρτις. 

«Έχουν χάσει έδαφος επειδή η κοινή γνώμη σε γενικές γραμμές αποφάσισε ότι δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί για να διοικήσουν τη χώρα. Οι ψηφοφόροι δεν συγχωρούν κυβερνήσεις που οι αγορές τις αναγκάζουν να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Οπότε θα είναι πάρα πολύ δύσκολο», τόνισε. 

Με πληροφορίες από AFP, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ