Οι βαρόνοι των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν επεκτείνονται στην παρασκευή μεθαμφεταμίνης

Οι βαρόνοι των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν επεκτείνονται στην παρασκευή μεθαμφεταμίνης Facebook Twitter
0

Οι παραγωγοί ναρκωτικών στο Αφγανιστάν βρήκαν νέο προσοδοφόρο εξαγώγιμο προϊόν. Η χώρα που είναι υπεύθυνη για την καλλιέργεια των τριών τετάρτων της παγκόσμιας παραγωγής οπίου καθώς και ολόκληρων οροσειρών χασίς, επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Παρασκευή μεθαμφεταμινής. Σύμφωνα με την σχετική αναφορά του Γραφείου Εγκλήματος και Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, η ποσότητα του συγκεκριμένου ναρκωτικού που κατάσχεται από τις αρχές της χώρας αυξάνεται με ραγδαία γεωμετρική πρόοδο.

Η αφγανική αστυνομία είχε κατάσχει την αμελητέα ποσότητα των 4 κιλών μεθαμφεταμίνης (meth) τόσο το 2013 όσο και το 2014. Μόνο στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, είχαν κατασχεθεί πάνω από 650 κιλά.

Αυτή η ξαφνική έκρηξη της παραγωγής meth έπιασε τις αρχές της χώρας στον ύπνο και φαίνεται να έχει την αφετηρία της στο γειτονικό Ιράν που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό σοβαρό ζήτημα με την μαζική παρασκευή meth, οι πρόσφατες όμως επιχειρήσεις καταστολής του φαινομένου από τις ιρανικές αρχές έτρεψαν σε φυγή πολλούς παραγωγούς μεθαμφεταμίνης. Κάποιοι απ' αυτούς είναι πολύ πιθανό να έχουν μετακομίσει στις απροσπέλαστες από τον νόμο δυτικές ερήμους του Αφγανιστάν μαζί με Αφγανούς μετανάστες που έμαθαν την «δουλειά» σε εργαστήρια του Ιράν και αποφάσισαν να την συνεχίσουν επιστρέφοντας στην πατρίδα τους.

Η παραγωγή meth στο Αφγανιστάν ακολουθεί τη δική της συνταγή. Κατά κανόνα, οι παρασκευαστές meth εξάγουν το πρωτόλειο συστατικό της μεθαμφεταμίνης, την ψευδοεφεδρίνη, από φάρμακα για το κρύωμα και την γρίπη που συνήθως δεν απαιτούν συνταγή. Πολλές κυβερνήσεις όμως έχουν επιβάλλει αυστηρό έλεγχο στην διανομή τέτοιων φαρμάκων, τα οποία γίνονται όλο και πιο ακριβά αλλά και πιο δύσκολα να προμηθευτεί κάποιος χωρίς εγκεκριμένη συνταγογράφηση.

Έτσι, οι παραγωγοί ναρκωτικών στο Αφγανιστάν στράφηκαν σε μια διαφορετική πηγή: στο φυτό της εφέδρας. Αυτοί οι θάμνοι με τους κόκκινους σπόρους βρίσκονται σε πληθώρα σε άνυδρες περιοχές της Ασίας και αποτελεί προ πολλού ένα από τα βασικά φυτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος, της ρινικής συμφόρησης και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων, από τη στιγμή που πρόκειται για το φυσικό συστατικό της ψευδοεφεδρίνης.
Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, αυτή την ώρα, πολλά εργαστήρια ηρωίνης στην επαρχία Φαράχ στα σύνορα με το Ιράν, είναι γεμάτα με κουβάδες από φύλλα εφέδρας, έτοιμα για την παρασκευή meth. Η επιλογή του συγκεκριμένου φυτού έχει μειώσει το κόστος παραγωγής στο μισό ενώ συγχρόνως η τιμή των φύλλων εφέδρας έχει τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο.

Πώς θα επηρεάσει αυτό το νέο για τη χώρα ναρκωτικό την «πολεμική οικονομία» του Αφγανιστάν; Το όπιο και τα κέρδη που αποφέρει βρίσκονται στο κέντρο της σύγκρουσης που μαστίζει τη χώρα, καθώς βοηθάνε στην επιβίωση των φτωχών αγροτών, αλλά συγχρόνως χρηματοδοτούν τις δυνάμεις των ανταρτών και μέρος τους καταλήγει στις τσέπες διεφθαρμένων αξιωματούχων. Η εφέδρα, που στη χώρα είναι γνωστή ως "oman" μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή πλουτισμού για περιοχές που δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν την καλλιέργεια του οπίου, το οποίο μεγαλώνει σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Ο θάμνος της εφέδρας καλλιεργείται ιδανικά σε υψόμετρο άνω των 2.500 μέτρων, κανείς όμως δεν γνωρίζει ακόμα πού ακριβώς καλλιεργείται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν και σε ποιες ποσότητες. Τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν έρευνες είτε μέσω δορυφόρων είτε με χερσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να υπολογίσουν το μέγεθος της σοδειάς, όπως αντίστοιχα έχει γίνει με την καλλιέργεια του οπίου.

Οι εφευρετικοί παραγωγοί του Αφγανιστάν δεν είναι οι πρώτοι πάντως που σκέφτηκαν την καινοτομία της εφέδρας για την παραγωγή meth. Το ίδιο έχει συμβεί και σε απομακρυσμένα χωριά στην Κίνα και στη Μιανμάρ. Η απουσία όμως του νόμου και τα ήδη διαμορφωμένα από την παραγωγή άλλων ναρκωτικών δίκτυα διανομής στο Αφγανιστάν, μπορούν να κάνουν τη χώρα έναν τρομακτικό ανταγωνιστή στην παγκόσμια βιομηχανία meth.

Με στοιχεία από τον Economist

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ