Οι Αμερικανοί έχουν αγοράσει φέτος σχεδόν 17 εκατομμύρια όπλα, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εταιρείας που κάνει στατιστικές αναλύσεις για αυτό το θέμα.

 

Οι πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ αρχικά αυξήθηκαν την άνοιξη, τροφοδοτημένες από τους φόβους για την πανδημία. Αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού σε όλη τη χώρα.

 

«Μέχρι τον Αύγουστο, είχαμε ξεπεράσει το σύνολο της περσινής χρονιάς. Τον Σεπτέμβριο, φτάσαμε σε ιστορικό υψηλό», δήλωσε ο Γιούργκεν Μπράουερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Small Arms Analytics, που κάνει εκτιμήσεις για τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ.

 

Ο αριθμός των όπλων που εκτιμάται ότι πωλήθηκαν στις ΗΠΑ έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου «δεν είναι μόνο περισσότερα από ότι πέρυσι, αλλά περισσότερα από ότι σε έναν ολόκληρο χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες για τις οποίες έχουμε στοιχεία», συμπλήρωσε ο Μπράουερ.

 

Το προηγούμενο ρεκόρ για τις εκτιμώμενες πωλήσεις όπλων σε έναν χρόνο ήταν 16,6 εκατομμύρια και είχε καταγραφεί το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον, διεκδικώντας την εκλογή της με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε ταχθεί υπέρ του αυστηρότερου ελέγχου της οπλοκατοχής, σημείωσε ο Μπράουερ.

 

Η Walmart αποσύρει τα όπλα από τα ράφια

 

Στο μεταξύ, η Walmart ανακοίνωσε ότι απομακρύνει τα όπλα και τα πυρομαχικά από τα ράφια των καταστημάτων της αυτή την εβδομάδα, λόγω ανησυχιών για αναταραχές.

 

Η απόφαση αυτή ελήφθη ως προληπτικό μέτρο, σε περίπτωση που γίνουν ληστείες στα υποκαταστήματα, σύμφωνα με την Wall Street Journal. H εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα όπλα θα επανέλθουν στα ράφια κάποια στιγμή, αλλά σημείωσε ότι οι πελάτες της θα μπορούν να τα αγοράζουν έπειτα από σχετικό αίτημα.

 

H Walmart πουλά όπλα σε περίπου τα μισά από τα 4.700 καταστήματά της στις ΗΠΑ. Η εταιρεία είχε αποσύρει τα όπλα από κάποια από αυτά τον Ιούνιο, μετά τις φθορές που είχαν προκληθεί κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ανάλογες κινήσεις είχε κάνει και στο παρελθόν, σε περιστατικά ένοπλης βίας.

 

Φόβοι για ανομία και κυβερνητική αστάθεια οδήγησαν αρκετούς να αγοράσουν όπλα φέτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έκανε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Από τους κατοίκους της περιοχής που δήλωσαν ότι έκαναν τέτοια αγορά φέτος, τα δύο τρία εξέφρασαν ανησυχία για ανομία, ενώ περίπου οι μισοί ανησυχούσαν για την αποφυλάκιση κρατουμένων. Επίσης, οι μισοί ανησυχούσαν ότι η κυβέρνηση «παρατραβάει το σχοινί», σύμφωνα με την Νικόλ Κράβιτζ- Βιρτζ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

 

Υπέρμαχοι της αποτροπής της ένοπλης βίας τονίζουν ότι η αύξηση των πωλήσεων όπλων είναι βαθιά ανησυχητική και υπογραμμίζουν ότι θα συμβάλλει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, των αυτοκτονιών και των περιστατικών με παιδιά που αυτοτραυματίζονται ή πυροβολούν κατά λάθος άλλους.

 

Η αύξηση στις πωλήσεις όπλων μόνο τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας συνδέθηκε με την άνοδο σχεδόν κατά 8% της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτίμηση των ερευνητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Αυτό μεταφράζεται σε- κατ' εκτίμηση- 776 επιπλέον τραυματισμούς από πυροβολισμούς από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Με πληροφορίες από Guardian