«Οι αμερικάνικες κυρώσεις αποσταθεροποιούν την περιοχή» λέει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών

«Οι αμερικάνικες κυρώσεις αποσταθεροποιούν την περιοχή» λέει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Facebook Twitter
0

Οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να οδηγήσουν τελικά στην ενίσχυση της περιφερειακής τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαϊράκ, που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι έπειτα από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπογραμμίσει την ώθηση της Άγκυρας για καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη, δεδομένου ότι βαθαίνει η ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για έναν Αμερικανό ευαγγελικό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης με την τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αυτό τον μήνα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την κρατικής πλειοψηφίας Halkbank η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο για φερόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

«Αυτά τα βήματα που ελήφθησαν με πολιτική υποκίνηση δεν θα επηρεάσουν μόνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Αλμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Με τη βλάβη που θα προκαλέσουν στην περιφερειακή σταθερότητα, θα συμβάλουν δυστυχώς σε χαοτικά προβλήματα που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και επίσης την προσφυγική κρίση».

Ο Αλμπαϊράκ είπε πως η Τουρκία θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα φάση όπου το εμπόριο με την Ένωση θα είναι πιο σημαντικό.

Τα πρόσφατα μονομερή βήματα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, εν προκειμένω τη Γαλλία, είναι πιο σημαντικές από ποτέ, είπε.

Ο Αλμπαϊράκ είπε επίσης πως η Γαλλία και η Τουρκία τάσσονται και οι δύο κατά μονόπλευρων αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Ιράν, και πως αποφάσισαν να λάβουν κοινά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Διεθνή / Η Ευρώπη δίνει προθεσμία στο Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, διαφορετικά θα επανέλθουν οι κυρώσεις

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι χωρίς σαφή δέσμευση από το Ιράν, θα επαναφέρουν τα εμπάργκο που είχαν αρθεί πριν από 10 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Γυναίκα εκβίαζε βουδιστές μοναχούς με ερωτικά βίντεο - Είχε αποκομίσει 12 εκατ. δολάρια

Η «κυρία Γκολφ» κατέγραφε σε φωτογραφίες και βίντεο τις σεξουαλικές της συνευρέσεις με τους μοναχούς και κατόπιν τους εκβίαζε, αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά
LIFO NEWSROOM
Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Μπουρλά κατά Μαμντάνι για την «Παγκοσμιοποίηση της Ιντιφάντα»: Ζήτησε εξηγήσεις, ως γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος

Ο επικεφαλής της Pfizer ρώτησε προσωπικά τον υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Υόρκης για το σύνθημα που χρησιμοποίησε και το οποίο εκλαμβάνεται ως πρόκληση άσκησης βίας κατά Εβραίων
LIFO NEWSROOM
To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM