«Όχι, με τίποτα»- Η αντίδραση της Μέρκελ όταν την ρώτησαν αν άλλαξε γνώμη για νέα θητεία

«Όχι, με τίποτα»- Η αντίδραση της Μέρκελ όταν την ρώτησαν αν άλλαξε γνώμη για νέα θητεία Facebook Twitter
EPA
0

Οι χειρισμοί της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Γερμανία χάρισαν «πόντους» στην Άνγκελα Μέρκελ. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν της άλλαξε γνώμη για παραμονή στην καγκελαρία.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει πέμπτη θητεία, η Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο. «Όχι, όχι, με τίποτα», απάντησε σε συνέντευξη στο ZDF. Σε ερώτηση για το αν ισχύει η απόφασή της να αποσυρθεί έπειτα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας της απάντησε «ακράδαντα».

Η 65χρονη σήμερα Άνγκελα Μέρκελ έγινε καγκελάριος το 2005. Έχει ήδη γνωστοποιήσει την απόφασή της να μη διεκδικήσει την επανεκλογή της, αν και η δημοτικότητά της αυξήθηκε σημαντικά έπειτα από τους χειρισμούς της στην εποχή της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, το ποσοστό έχει φτάσει στο 71%.

Παρόλα αυτά- και παρότι μέχρι τώρα έχουν ναυαγήσει τα σχέδιά της για την ανεύρεση του διαδόχου- η Μέρκελ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει πέμπτη θητεία. Στα τέλη του 2018 προσπάθησε να προωθήσει την Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ ως διάδοχο.

Όμως η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ρόλου. Δεν κατάφερε να επιβληθεί ως πρόεδρος του CDU και τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για την καγκελαρία. Η εκλογή της νέας ηγεσίας του κόμματος καθυστέρησε εξαιτίας του κορωνοϊού και αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2020. Οι εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να γίνουν έως τον Οκτώβριο του 2021.

«Φρικτή δολοφονία»

Στη συνέντευξη στο ZDF η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που έχει πυροδοτήσει κύμα διαδηλώσεων στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες.

Η καγκελάριος χαρακτήρισε φρικτή τη δολοφονία και συμπλήρωσε: «Ο ρατσισμός είναι απαίσιος και η κοινωνία στις ΗΠΑ είναι πολύ πολωμένη». Όταν ρωτήθηκε αν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε σε αυτή την πόλωση, η Μέρκελ είπε:

«Αυτό που απαιτώ από την πολιτική είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και να συμφιλιώνει». Σε ό,τι αφορά τον Αμερικανό πρόεδρο, σημείωσε ότι το πολιτικό στιλ του είναι αμφιλεγόμενο, αλλά συμπλήρωσε: «Συνεργάζομαι με τους εκλεγμένους προέδρους σε όλο τον κόσμο και βέβαια με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ελπίζω ότι θα μπορέσει να φέρει την ηρεμία στη χώρα του».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM