LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου- «Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος»

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου- «Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ επεσήμανε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για την αρχή του τέλους του πολέμου, παρά τα εδάφη που ανέκτησαν οι δυνάμεις του Κιέβου μέσα στον Σεπτέμβριο. 

Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, που ήδη μετρά επτά μήνες, εξαρτάται από την ταχύτητα που θα παραδοθούν ξένα όπλα στη χώρα του, επεσήμανε σε συνέντευξη στο Reuters. 

Συνέκρινε την κατάσταση στα εδάφη που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με εκείνη στην Μπούσα, την πόλη κοντά στο Κίεβο όπου ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα πολέμου στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής.  

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν 450 νεκροί άνθρωποι θαμμένοι», είπε αναφερόμενος στην περιοχή του Χαρκόβου. «Αλλά υπάρχουν και άλλοι, ξεχωριστοί τάφοι με πολλούς ανθρώπους. Βασανισμένους ανθρώπους. Ολόκληρες οικογένειες σε συγκεκριμένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, απάντησε: «Όλα αυτά υπάρχουν… Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις και γίνονται αξιολογήσεις, ουκρανικές και διεθνείς. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να το αναγνωρίσει ο κόσμος αυτό». 

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινχούμποβ, δήλωσε την Παρασκευή ότι σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην πόλη Ιζιούμ, κάποιοι νεκροί βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Ο Ζελένσκι, που επισκέφθηκε το Ιζιούμ την περασμένη Τετάρτη, επανέλαβε την έκκλησή του προς τις δυτικές χώρες, προκειμένου να αυξήσουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. «Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από την Τουρκία. Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από τη Νότια Κορέα, από τον αραβικό κόσμο, από την Ασία», δήλωσε.  

Σχολίασε ότι υπάρχουν κάποια «ψυχολογικά εμπόδια» στη Γερμανία, για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας, αλλά τόνισε ότι αυτές τις παραδόσεις είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στον «ρωσικό φασισμό». 

Ο Ζελένσκι επαίνεσε την αντεπίθεση της Ουκρανίας, αλλά απέρριψε την όποια υπόνοια ότι ο πόλεμος μπαίνει σε κάποιου είδους τελικό στάδιο. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο», ανέφερε. 

Σημείωσε ότι ήταν πεπεισμένος πως οι αποστολές ξένων όπλων θα είχαν μειωθεί, εάν το Κίεβο δεν ξεκινούσε την αντεπίθεση και ότι τα εδάφη που ανακτήθηκαν θα εντυπωσιάσουν άλλες χώρες. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που επηρέασε, ή θα επηρεάσει, τις αποφάσεις συγκεκριμένων άλλων χωρών», επεσήμανε. 

Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει ποτέ την ευκαιρία να χαλαρώσει, στους επτά μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε: «Θα ήθελα πραγματικά να χαλαρώσουν οι Ρώσοι». 

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM