Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου- «Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος»

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου- «Πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ επεσήμανε πως είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για την αρχή του τέλους του πολέμου, παρά τα εδάφη που ανέκτησαν οι δυνάμεις του Κιέβου μέσα στον Σεπτέμβριο. 

Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, που ήδη μετρά επτά μήνες, εξαρτάται από την ταχύτητα που θα παραδοθούν ξένα όπλα στη χώρα του, επεσήμανε σε συνέντευξη στο Reuters. 

Συνέκρινε την κατάσταση στα εδάφη που απελευθερώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με εκείνη στην Μπούσα, την πόλη κοντά στο Κίεβο όπου ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν πολλαπλά εγκλήματα πολέμου στην πρώτη φάση της ρωσικής εισβολής.  

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν 450 νεκροί άνθρωποι θαμμένοι», είπε αναφερόμενος στην περιοχή του Χαρκόβου. «Αλλά υπάρχουν και άλλοι, ξεχωριστοί τάφοι με πολλούς ανθρώπους. Βασανισμένους ανθρώπους. Ολόκληρες οικογένειες σε συγκεκριμένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, απάντησε: «Όλα αυτά υπάρχουν… Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις και γίνονται αξιολογήσεις, ουκρανικές και διεθνείς. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να το αναγνωρίσει ο κόσμος αυτό». 

Ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, Όλεχ Σινχούμποβ, δήλωσε την Παρασκευή ότι σε έναν από τους ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν στην πόλη Ιζιούμ, κάποιοι νεκροί βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Ο Ζελένσκι, που επισκέφθηκε το Ιζιούμ την περασμένη Τετάρτη, επανέλαβε την έκκλησή του προς τις δυτικές χώρες, προκειμένου να αυξήσουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία. «Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από την Τουρκία. Θα θέλαμε περισσότερη βοήθεια από τη Νότια Κορέα, από τον αραβικό κόσμο, από την Ασία», δήλωσε.  

Σχολίασε ότι υπάρχουν κάποια «ψυχολογικά εμπόδια» στη Γερμανία, για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας, αλλά τόνισε ότι αυτές τις παραδόσεις είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί απέναντι στον «ρωσικό φασισμό». 

Ο Ζελένσκι επαίνεσε την αντεπίθεση της Ουκρανίας, αλλά απέρριψε την όποια υπόνοια ότι ο πόλεμος μπαίνει σε κάποιου είδους τελικό στάδιο. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα τέλος σε αυτό τον πόλεμο», ανέφερε. 

Σημείωσε ότι ήταν πεπεισμένος πως οι αποστολές ξένων όπλων θα είχαν μειωθεί, εάν το Κίεβο δεν ξεκινούσε την αντεπίθεση και ότι τα εδάφη που ανακτήθηκαν θα εντυπωσιάσουν άλλες χώρες. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που επηρέασε, ή θα επηρεάσει, τις αποφάσεις συγκεκριμένων άλλων χωρών», επεσήμανε. 

Τέλος, ερωτηθείς εάν έχει ποτέ την ευκαιρία να χαλαρώσει, στους επτά μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, απάντησε: «Θα ήθελα πραγματικά να χαλαρώσουν οι Ρώσοι». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM