Ο Ζελένσκι καταρατόμησε άλλο ένα στέλεχος των δυνάμεων ασφαλείας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέα αποπομπή αξιωματούχου από τον Ζελένσκι- Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνεχίζει τις καρατομήσεις ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού απέπεμψε ακόμη έναν αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας. 

Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε χθες Σάββατο διάταγμα για την αποπομπή ανώτερου στελέχους των δυνάμεων ασφαλείας και σε ξεχωριστή του ανακοίνωση επεσήμανε ότι οι προσπάθειές του να καθαρίσει την κυβέρνηση θα συνεχιστούν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το κοινοβούλιο (Verkhovna Rada) της Ουκρανίας ετοιμάζει νομοσχέδιο που επιτρέπει τον διορισμό στρατιωτικού στη θέση του υπουργού Άμυνας της χώρας σε περίπτωση στρατιωτικού νόμου. Αυτό ανακοίνωσε η βουλευτής του λαού από την παράταξη Υπηρέτης του Λαού Maryana Bezuglaya σε συνέντευξή του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αποπεμφθεί δεκάδες αξιωματούχοι και έχουν ξεκινήσει έρευνες στο πλαίσιο της προσπάθειας του Κιέβου να πατάξει τη διαφθορά. Ο Ζελένσκι με το χθεσινό του διάταγμα απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον Ρουσλάν Ντζιούμπα αναπληρωτή διοικητή της Εθνοφρουράς, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για την απόφασή του.

Εξάλλου ο Ουκρανός πρόεδρος στο καθημερινό, νυχτερινό μήνυμά του χθες επεσήμανε ότι συναντήθηκε με αξιωματούχους του αμυντικού τομέα και των δυνάμεων επιβολής της τάξης για να συζητήσουν τρόπους να προστατευθούν οι θεσμοί από τις, όπως τις χαρακτήρισε, απόπειρες από το εξωτερικό και το εσωτερικό να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους και η αποδοτικότητά τους.

Αναφερόμενος στις αποπομπές ο Ζελένσκι δήλωσε: «Όλη αυτή η δραστηριότητα δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα επεισόδια ή εγκληματικές διαδικασίες (…) το κράτος θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τους ίδιους του τους θεσμούς. Πρέπει να διασφαλιστεί η καθαρότητα του έργου των κρατικών υποδομών».

Βρετανικά όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός μπορούν να παραχθούν στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή ανώτεροι αξιωματούχοι της αμυντικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου συζητούν σχέδια με τους ομολόγους τους στο Κίεβο. Ταξίδεψαν εκεί με στόχο τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων που θα παράγουν όπλα και οχήματα τσε τοπικό επίπεδο, όπως γράφει η Telegraph .

Άλλες ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες διαπραγματεύονται επίσης με την Ουκρανία. Όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός της Βρετανίας θα μπορούσαν να παράγονται στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα. Οποιαδήποτε κοινοπραξία είναι πιθανό να χρειάζεται πάντως την έγκριση του πρωθυπουργού Rishi Sunak. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει τη Δύση με αντίποινα για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και οποιαδήποτε υποστήριξη στην παραγωγή είναι πιθανό να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις, σημειώνει το άρθρο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ και το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στην εφημερίδα, λέγοντας ότι ήταν θέμα βιομηχανίας. Ωστόσο, ο Ed Arnold, ερευνητής στο Royal Combined Arms Institute και πρώην αξιωματικός του ΝΑΤΟ στον βρετανικό στρατό, είπε: «Η τομεακή συνεργασία προωθεί τη σύγκλιση στις διεθνείς σχέσεις. Αρχικά μπορεί να διαφημιστεί ως εμπορική, αλλά αυτό θα απαιτήσει τουλάχιστον σιωπηρή πολιτική έγκριση».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM