Ένας ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε σήμερα ότι o Τζον Χίνκλεϊ ο νεότερος, ο οποίος αποπειράθηκε να να δολοφονήσει τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν πριν από τέσσερις δεκαετίες, μπορεί να απαλλαγεί από όλους τους δικαστικούς περιορισμούς μέσα στο 2022.

 

Προϋπόθεση ωστόσο είναι να συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες συμπεριφοράς που του έχουν οριστεί και να παραμένει ψυχικά σταθερός.

 

Ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, Πολ Λ. Φρίντμαν  δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακρόασης των 90 λεπτών στο δικαστήριο ότι θα εκδώσει την απόφασή του αυτή την εβδομάδα.

 

Από τότε που ο Χίνκλεϊ μετακόμισε στο Γουίλιαμσμπουργκ της Βιρτζίνια, από νοσοκομείο της Ουάσιγκτον το 2016, οι περιορισμοί που επιβάλλονται από το δικαστήριο απαιτούν από γιατρούς και θεραπευτές να επιβλέπουν την ψυχιατρική και φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία του.

 

Ο Χίνκλεϊ απαγορεύεται να έχει όπλο και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά του Ρέιγκαν, άλλα θύματα ή τις οικογένειές τους, ή την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ, με την οποία είχε εμμονή κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 1981.

 

Ο Φρίντμαν είπε ότι ο Χίνκλεϊ, 66 ετών σήμερα, δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα απειλητικής ψυχικής ασθένειας, καμία βίαιη συμπεριφορά και κανένα ενδιαφέρον για τα όπλα από το 1983.

 

«Αν δεν είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τον πρόεδρο, θα είχε απαλλαγεί άνευ όρων εδώ και πολύ καιρό» πρόσθεσε ο δικαστής.

 

Ο Φρίντμαν είπε ότι το σχέδιο είναι να απαλλαγεί ο Χίνκλεϊ από κάθε δικαστική επίβλεψη τον Ιούνιο, εάν όλα πάνε καλά.

 

Μια εκτίμηση του 2020 που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Χίνκλεϊ δεν θα αποτελεί κίνδυνο εάν απαλλαγεί άνευ όρων από τους δικαστικούς περιορισμούς.

 

Ο Τζον Χίνκλεϊ, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ρόναλντ Ρίγκαν, αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος άνευ όρων
AP

 

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί προηγουμένως στη λήξη των περιορισμών. Αλλά πήρε διαφορετική θέση τη Δευτέρα, με τους δικηγόρους να δηλώνουν ότι θα συμφωνήσουν στην άνευ όρων αποφυλάκιση εάν ο Χίνκλεϊ ακολουθήσει τους κανόνες και δείξει ψυχική σταθερότητα για τους επόμενους εννέα μήνες.

 

H Κέισι Γουέστον, δικηγόρος της αμερικανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι ο Χίνκλεϊ μπορεί να προσαρμοστεί καλά στο να ζει μόνος του μετά τον θάνατο της μητέρας του τον Ιούλιο.

 

Μια άλλη ανησυχία είναι η επικείμενη συνταξιοδότηση ενός από τους θεραπευτές του και το επικείμενο τέλος μιας θεραπευτικής ομάδας, η οποία παρείχε μεγάλη υποστήριξη στον Χίνκλεϊ.

 

Ο Χίνκλεϊ ήταν 25 ετών όταν πυροβόλησε και τραυμάτισε τον 40ο πρόεδρο των ΗΠΑ έξω από ένα ξενοδοχείο στην Ουάσιγκτον. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρέιγκαν, Τζέιμς Μπρέιντι, ο οποίος πέθανε το 2014.

 

Τραυματίστηκε επίσης ο πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών Τιμόθι ΜακΚάρθι και ο αστυνομικός, Τόμας Ντελαχάντι.

 

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι ο Χίνκλεϊ έπασχε από οξεία ψύχωση και τον έκριναν αθώο λόγω παραφροσύνης, λέγοντας ότι χρειαζόταν θεραπεία και όχι ισόβια.

 

Με πληροφορίες του AP