Ο Τραμπ τερματίζει το καθεστώς προστασίας από την απέλαση για 57.000 πολίτες της Ονδούρας που ζουν στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ τερματίζει το καθεστώς προστασίας από την απέλαση για 57.000 πολίτες της Ονδούρας που ζουν στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA/EUGENE GARCIA
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει το ειδικό καθεστώς προστασίας για τους μετανάστες από την Ονδούρα στις 5 Ιανουαρίου 2020, κάτι που αναμένεται να σημάνει ότι 57.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS) για τους 200.000 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ. Το ειδικό αυτό καθεστώς χορηγείται σε μετανάστες έπειτα από φυσικές καταστροφές ή βίαιες συγκρούσεις στις χώρες τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στις αρχές Απριλίου πως η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ονδούρα και σε άλλες χώρες κινδυνεύει, εκτός εάν οι χώρες αυτές σταματήσουν ένα «καραβάνι» μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Μάρλον Ταμπόρα, πρέσβης της Ονδούρας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Αυτές οι οικογένειες ζουν τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ και η επανενσωμάτωσή τους στη χώρα δεν θα είναι εύκολη αν αποφασίσουν να επιστρέψουν», τόνισε.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι προέβη σε επανεξέταση και βρήκε ότι «οι συνθήκες στην Ονδούρα που είχαν προκύψει από τον τυφώνα, έχουν βελτιωθεί».

Οι 18 μήνες που απομένουν για τον τερματισμό ισχύος του καθεστώτος προστασίας θα επιτρέψει «στους δικαιούχους TPS να προετοιμάσουν την αποχώρησή τους ή να αναζητήσουν άλλο νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας με δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται για να παραχωρήσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Διεθνή / FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται να δωρίσουν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά Patriot και S-400

Η Ουκρανία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τα συστήματα S-300 που διατηρεί η Ελλάδα, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις τα έχουν ήδη στο οπλοστάσιο τους και έχουν εμπειρία στον χειρισμό τους
NEWSROOM
«Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Διεθνή / «Μπριζίτ, μια ελεύθερη γυναίκα»: Η ζωή της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας γίνεται τηλεοπτική σειρά

Σε έξι επεισόδια των 45 λεπτών θα προβληθεί η παραμυθένια ζωή της Μπριζίτ Μακρόν - Από καθηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν σε λύκειο της Αμιέν, στο Ελιζέ ως Πρώτη Κυρία της Γαλλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ