Ο Τραμπ παραχωρεί άδειες για γεώτρηση πετρελαίου σε προστατευόμενη περιοχή στην Αλάσκα

Ο Τραμπ παραχωρεί άδειες για γεώτρηση πετρελαίου σε προστατευόμενη περιοχή στην Αλάσκα Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην τελική ευθεία των σχεδιασμών της ώστε να επιτρέψει τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε ένα τμήμα του Εθνικού Αρκτικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής στην Αλάσκα

Το Γραφείο Διαχείρισης Γης, μια ομοσπονδιακή υπηρεσία, θα προσφέρει προς εκμίσθωση συνολικά 6,5 εκατομμύρια στρέμματα παραλιακής πεδινής γης, τα οποία περιλαμβάνουν περιοχές στις οποίες οι απειλούμενες πολικές αρκούδες έχουν τα λημέρια τους ενώ και τo καριμπου, ο καναδικός τάρανδος, γεννά εκεί τα μικρά του. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες στους ντόπιους ιθαγενείς πληθυσμούς οι οποίοι βασίζουν τον βιοπορισμό τους στο κυνήγι και το ψάρεμα. 

Πριν λίγες ώρες η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που προστατεύει την περιοχή, όμως θεωρείται απίθανο το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.  

Ο διευθυντής του Ομίλου για την Άγρια Φύση στην Αλάσκα, Άνταμ Κόλτον, τονίζει πως «δεν εκπλήσσεται κανείς που η κυβέρνηση διάλεξε την πιο επιθετική μορφή εκμίσθωσης, δεν τηρεί καν τα προσχήματα όσον αφορά όρια που θέτει ή τη σημασία της προστασίας τη περιοχής». 

«Έχοντας στο νου της να δημιουργήσει βιομηχανική δραστηριότητα σε όλη την ευάλωτη παραλιακή πεδιάδα η κυβέρνηση αγνοεί  την επιστήμη, φιμώνει τη διαφωνία και αποκλείει  ολόκληρες ιθαγενείς κοινότητες» σχολιάζει. 

Η περιοχή του αρκτικού κύκλου εντός της επικράτειας της Αλάσκα ήταν περιοχή όπου απαγορεύονταν οι γεωτρήσεις, μέχρι την άρσης της απαγόρευσης σε ένα άσχετο φορολογικό νομοσχέδιο το 2017, μια ψηφοφορία που o Kόλτον χαρακτηρίζει ντροπιαστική. 

Το Γραφείο Διαχείρισής Γης έκανε χθες την τελευταία ανακοίνωση του όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πρότζεκτ και έκανε γνωστό πως σκοπεύει να ξεκινήσει να εκμισθώνει εκτάσεις έως το τέλος της χρονιάς. 

 Η υπηρεσία θεωρεί πως το πετρέλαιο που θα εξορύσσεται και θα διυλίζεται στην περιοχή θα παράγει 0,7 έως 5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Με βάση αυτή την εκτίμηση, στο ανώτατο σημείο όσο περίπου διοξείδιο του άνθρακα θα παρήγαγαν 1 εκατομμύριο περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους. 

Αξιολογώντας την ανακοίνωση, η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής, επίσης τμήμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θεωρεί πως το Γραφείο Διαχείρισης Γης υποτιμά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις γεωτρήσεις. 

Άλλωστε, ένα τμήμα της ανακοίνωσης του Γραφείου, υπονοεί πως η τωρινή ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας της Γης οφείλεται στην κυκλικότητα των μετεωρολογικών φαινομένων και πως δεν σχετίζεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα.  

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ