Ο Τραμπ επιβεβαιώνει δασμούς στην Ε.Ε. – Αντίποινα ετοιμάζει η Κομισιόν

Ο Τραμπ επιβεβαιώνει δασμούς στην Ε.Ε. – Αντίποινα ετοιμάζει η Κομισιόν Facebook Twitter
Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους 25% δασμούς σε προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και 10% δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο/ Φωτ.: Getty Images
0

Σε νέα κλιμάκωση της παγκόσμιας εμπορικής έντασης οδηγούν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα επιβάλω δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Θέλετε την αλήθεια ή μια πολιτική απάντηση; Απολύτως, απολύτως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε για ακόμη μία φορά την Ε.Ε. ότι «έχει φερθεί απαίσια στις ΗΠΑ», επαναλαμβάνοντας παλαιότερους ισχυρισμούς του περί αθέμιτου εμπορίου και ανισοτήτων στις συναλλαγές.

Αν και ο Τραμπ δεν αποκάλυψε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ύψος των νέων δασμών ή τις κατηγορίες προϊόντων που θα επηρεαστούν, τόνισε ότι θα προχωρήσει σε «σημαντικές ενέργειες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει πως είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν. Κατά την πρώτη θητεία του, ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό, οδηγώντας σε εμπορικό πόλεμο. Τότε, η Ε.Ε. ανταπέδωσε με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως το ουίσκι, οι μοτοσικλέτες και το τζιν, αξίας περίπου 6 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, το 2023 η Ε.Ε. εξήγαγε προϊόντα αξίας 576,3 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας. Μια νέα επιβολή δασμών αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και να πλήξει μεγάλους ευρωπαϊκούς κλάδους, από τη βιομηχανία έως τη γεωργία.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους 25% δασμούς σε προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και 10% δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο.

Η κλιμάκωση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Τραμπ να χρησιμοποιεί τους δασμούς ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να εξασφαλίσει εμπορικά και πολιτικά οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη απειλή του προς την Κολομβία ότι θα επέβαλε έκτακτο 25% δασμό σε όλες τις εισαγωγές, εάν η κυβέρνηση της χώρας δεν δεχόταν να επαναπροωθήσει μετανάστες από τις ΗΠΑ.

Ανησυχία στην Ευρώπη – Αναζητούνται τρόποι αντίδρασης

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εξετάζουν την καλύτερη στρατηγική αντίδρασης απέναντι στη νέα εμπορική επιθετικότητα των ΗΠΑ. Δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του Τραμπ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες «είναι έτοιμες να συνεργαστούν» με την Ουάσιγκτον, ωστόσο είναι σαφές ότι η πρόθεση για διαπραγματεύσεις δεν βρίσκει πάντα ανταπόκριση από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Η απάντηση του Πεκίνου είχε οδηγήσει σε σημαντικά αντίμετρα, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στους Αμερικανούς αγρότες και επιδεινώνοντας τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Αντίστοιχα, οι νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. απειλούν να ανατρέψουν τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου, δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές.

Με πληροφορίες από Politico


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM