Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% στην Κολομβία γιατί αρνήθηκε να επαναπατρίσει μετανάστες

Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% στην Κολομβία γιατί αρνήθηκε να επαναπατρίσει μετανάστες Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Δασμούς ύψους 25% ανακοίνωσε πως επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κολομβία, επειδή αρνήθηκε να επαναπατρίσει μετανάστες από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, μάλιστα, απελεί πως οι δασμοί θα αυξηθούν στο 50% την επόμενη εβδομάδα αν δεν «συμμορφωθεί» η Μπογκοτά με τις επιταγές του - μεταξύ άλλων μέτρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει ευρείες κυρώσεις και δασμούς στην Κολομβία, επειδή αρνήθηκε να δεχτεί αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν μετανάστες.

Στην ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social ο Τραμπ ανέφερε ότι η άρνηση της Κολομβίας να δεχτεί τις πτήσεις επαναπατρισμού των απελαθέντων μεταναστών θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε όλα τα κολομβιανά εισαγόμενα προϊόντα και θα αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 50% μέσα σε μία εβδομάδα.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και θα ανακαλέσει τις βίζες Κολομβιανών κυβερνητικών αξιωματούχων, θα επιβάλει περιορισμούς στις βίζες των υποστηρικτών της κολομβιανής κυβέρνησης και άλλες κυρώσεις στον τραπεζικό και οικονομικό τομέα της Κολομβίας.

Τα μέτρα αυτά «είναι μόνο η αρχή», απείλησε.

Να συμπεριφέρεστε στους μετανάστες με αξιοπρέπεια, ζητά ο πρόεδρος της Κολομβίας

Σχεδόν ταυτόχρονα πάντως, η προεδρία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει το προεδρικό αεροσκάφος στις ΗΠΑ για να μεταφέρει τους απελαθέντες μετανάστες πίσω στη χώρα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι αντιτίθεται στον επαναπατρισμό των μεταναστών με στρατιωτικά αεροσκάφη και ζήτησε να τους συμπεριφέρονται με «αξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι απαγόρευσε την είσοδο στον εναέριο χώρο της χώρα του σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν απελαθέντες μετανάστες, δηλώνοντας ότι θα αποδεχθεί μόνο πολιτικές πτήσεις που μεταχειρίζονται «με αξιοπρέπεια» αυτούς τους ανθρώπους.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Κολομβία δεν επέτρεψε την είσοδο σε δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που είχαν αναχωρήσει από την Καλιφόρνια και μετέφεραν περίπου 80 μετανάστες το καθένα τους.

«Ένας μετανάστης δεν είναι εγκληματίας και πρέπει να του συμπεριφέρονται με την αξιοπρέπεια που δικαιούται ένα ανθρώπινο ον. Για αυτό επαναπροωθήσαμε τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν Κολομβιανούς μετανάστες» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Πέτρο. «Δεν μπορώ να επιβάλω να παραμείνουν οι μετανάστες σε μια χώρα που δεν τους θέλει, όμως αν αυτή η χώρα τους απελάσει, αυτό πρέπει να γίνει με αξιοπρέπεια και σεβασμό για τους ίδιους και για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

«Θα υποδεχτούμε τους πολίτες μας με πολιτικά αεροσκάφη, χωρίς να τους μεταχειρίζονται σαν εγκληματίες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βραζιλία ζήτησε χθες εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για την «εξευτελιστική μεταχείριση» των παράτυπων Βραζιλιάνων μεταναστών που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και έφτασαν την Παρασκευή στη Μαναούς με στρατιωτικό αεροσκάφος. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βραζιλίας, 88 Βραζιλιάνοι επέβαιναν σε αυτό το αεροσκάφος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM