Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς το παρόν επιλέγει να μην απονείμει χάρη στον εαυτό του, σύμφωνα με  πηγή που επικαλείται το Reuters.

 

Την ίδια ώρα ωστόσο προετοιμάζει έναν εκτεταμένο κατάλογο με περισσότερα από 100 ονόματα στα οποία θα απονείμει χάρη αύριο Τρίτη, μία μόλις ημέρα πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν.

 

Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με συμβούλους του για το αν θα κάνει το έκτακτο βήμα της έκδοσης χάρης στον εαυτό του, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της διοίκησης τον προειδοποίησαν ότι μία τέτοια κίνηση θα τον έκανε να φαίνεται ένοχος.

 

Πολλοί μελετητές έχουν πει ότι μια χάρη στον εαυτό του θα ήταν αντισυνταγματική, επειδή παραβιάζει τη βασική αρχή ότι κανείς δεν πρέπει να είναι δικαστής σε δική του υπόθεση.

 

Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η αυτού του είδους η χάρη είναι συνταγματική, διότι η εξουσία απόδοσης χάρης είναι ευρέως διατυπωμένη στο Σύνταγμα. Ιστορικά κείμενα κατέστησαν σαφές ότι οι ιδρυτές του έθνους του 18ου αιώνα συζήτησαν το ενδεχόμενο αυτό, αλλά επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν ρητό περιορισμό σε αυτήν την εξουσία.

 

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα για υποκίνηση της εισβολής του Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου από οπαδούς του. Η υπόθεσή του πρόκειται να τεθεί σε δίκη στη Γερουσία και εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη διεκδίκηση πολιτικού αξιώματος στο μέλλον.

 

Η πηγή, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να απονείμει χάρη τον εαυτό του αλλά και ούτε στα μέλη της οικογένειάς του, ένα άλλο θέμα που έχει συζητήσει ιδιωτικά με συμβούλους.

 

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη απονείμει χάρες ήδη τον περασμένο μήνα, συναντήθηκε με συμβούλους την Κυριακή για να οριστικοποιήσει έναν κατάλογο με περισσότερα από 100 ονόματα, ανέφερε η πηγή.

 

Το CNN ανέφερε ότι ο Δρ Salomon Melgen, διακεκριμένος οφθαλμίατρος από το Palm Beach, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή μετά την καταδίκη του για δεκάδες κατηγορίες απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη λίστα επιείκειας του Τραμπ.

 

Παραλείποντας την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ φεύγει την Τετάρτη το πρωί από τον Λευκό Οίκο. Η προεδρία του λήγει την Τετάρτη το μεσημέρι.

 

Με πληροφορίες του Reuters