Ο Τραμπ δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να δώσει χάρη στον εαυτό του

Ο Τραμπ δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να δώσει χάρη στον εαυτό του Facebook Twitter
Ο Τραμπ δεν σκοπεύει, προς το παρόν, να δώσει χάρη στον εαυτό του (EPA)
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς το παρόν επιλέγει να μην απονείμει χάρη στον εαυτό του, σύμφωνα με  πηγή που επικαλείται το Reuters.

Την ίδια ώρα ωστόσο προετοιμάζει έναν εκτεταμένο κατάλογο με περισσότερα από 100 ονόματα στα οποία θα απονείμει χάρη αύριο Τρίτη, μία μόλις ημέρα πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο Τραμπ έχει συζητήσει ιδιωτικά με συμβούλους του για το αν θα κάνει το έκτακτο βήμα της έκδοσης χάρης στον εαυτό του, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της διοίκησης τον προειδοποίησαν ότι μία τέτοια κίνηση θα τον έκανε να φαίνεται ένοχος.

Πολλοί μελετητές έχουν πει ότι μια χάρη στον εαυτό του θα ήταν αντισυνταγματική, επειδή παραβιάζει τη βασική αρχή ότι κανείς δεν πρέπει να είναι δικαστής σε δική του υπόθεση.

Άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι η αυτού του είδους η χάρη είναι συνταγματική, διότι η εξουσία απόδοσης χάρης είναι ευρέως διατυπωμένη στο Σύνταγμα. Ιστορικά κείμενα κατέστησαν σαφές ότι οι ιδρυτές του έθνους του 18ου αιώνα συζήτησαν το ενδεχόμενο αυτό, αλλά επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν ρητό περιορισμό σε αυτήν την εξουσία.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα για υποκίνηση της εισβολής του Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου από οπαδούς του. Η υπόθεσή του πρόκειται να τεθεί σε δίκη στη Γερουσία και εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να αποκλειστεί από τη διεκδίκηση πολιτικού αξιώματος στο μέλλον.

Η πηγή, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να απονείμει χάρη τον εαυτό του αλλά και ούτε στα μέλη της οικογένειάς του, ένα άλλο θέμα που έχει συζητήσει ιδιωτικά με συμβούλους.

Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη απονείμει χάρες ήδη τον περασμένο μήνα, συναντήθηκε με συμβούλους την Κυριακή για να οριστικοποιήσει έναν κατάλογο με περισσότερα από 100 ονόματα, ανέφερε η πηγή.

Το CNN ανέφερε ότι ο Δρ Salomon Melgen, διακεκριμένος οφθαλμίατρος από το Palm Beach, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή μετά την καταδίκη του για δεκάδες κατηγορίες απάτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη λίστα επιείκειας του Τραμπ.

Παραλείποντας την τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Τραμπ φεύγει την Τετάρτη το πρωί από τον Λευκό Οίκο. Η προεδρία του λήγει την Τετάρτη το μεσημέρι.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM