Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει τη στρατιωτική ή οικονομική δράση στο πλαίσιο της δεδηλωμένης επιθυμίας του «να ανακτήσουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο» της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου αν μπορεί να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό καθώς προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας, ο Τραμπ είπε: «Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για κανένα από αυτά τα δύο. Μπορώ όμως να πω το εξής: τα χρειαζόμαστε για την οικονομική μας ασφάλεια».

Η έκτακτη δήλωση έγινε καθώς ο Τραμπ περιέγραψε περαιτέρω μια επεκτατική ατζέντα, δύο εβδομάδες πριν ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ στην ορκωμοσία της 20ής Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον. Επανέλαβε το ενδιαφέρον του να μετατρέψει τον Καναδά σε αμερικανικό κράτος και επέκρινε τις αμερικανικές δαπάνες για καναδικά αγαθά και τη στρατιωτική υποστήριξη προς τον Καναδά, έναν από τους στενότερους συμμάχους της χώρας. Ο Τραμπ πρότεινε ότι θα επιβάλει δασμούς στη Δανία εάν αντισταθεί στην προσφορά του να αγοράσει τη Γροιλανδία, η οποία, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η Δανία έχει δηλώσει ότι η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε επίσης να αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και επανέλαβε την υπόσχεσή του να επιβάλει σημαντικούς δασμούς στο Μεξικό και τον Καναδά. «Καλύπτει μεγάλη περιοχή. Ο "Κόλπος της Αμερικής". Τι όμορφο όνομα» είπε χαρακτηριστικά. Η υπόσχεσή του να μετονομάσει τον Κόλπο απηχούσε την προηγούμενη υπόσχεσή του να επαναφέρει το όνομα του Ντενάλι, της υψηλότερης βουνοκορφής της Βόρειας Αμερικής, σε Όρος ΜακΚίνλεϊ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άλλαξε το όνομα του βουνού της Αλάσκας σε ένδειξη σεβασμού προς τους ιθαγενείς Αμερικανούς.

Συνήθως, το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ καθορίζει τα γεωγραφικά ονόματα, αν και οι πρόεδροι έχουν επίσης μετονομάσει γεωγραφικά χαρακτηριστικά μέσω εκτελεστικής πράξης. Οι αρχές του Μεξικού και του Παναμά δεν σχολίασαν αμέσως. Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, έχει προηγουμένως απορρίψει την ιδέα της επιστροφής της διώρυγας στις ΗΠΑ, στις οποίες ανήκε πριν παραδώσει τον έλεγχο στον Παναμά το 1999.

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανούν το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα, μια σημαντική αύξηση από τον τρέχοντα στόχο του 2%.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM