Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως από την Κυριακή ισχύουν οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί σε προϊόντα της Κίνας

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως από την Κυριακή ισχύουν οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί σε προϊόντα της Κίνας Facebook Twitter
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 15% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τίθενται σε ισχύ αύριο Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την πιθανότητα να αναβληθεί η εφαρμογή τους πριν αναχωρήσει για το Καμπ Ντέιβιντ, ο Τραμπ αποκρίθηκε «ισχύουν».

Οι τιμωρητικοί δασμοί ύψους 15% θα επιβληθούν σε μεγάλο μέρος των κινεζικών αγαθών αξίας 300 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα δεν πλήττονταν. Τίθενται σε εφαρμογή στις 00:01 τοπική ώρα (07:01 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με αναγγελία των υπηρεσιών του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και δεν θα υπάρξει περίοδος χάριτος.

Τα εμπορεύματα που στοχοθετούνται εκτείνονται σε ευρύ φάσμα προϊόντων, πρόκειται για παράδειγμα για υφάσματα και ιματισμό, τρόφιμα, έπιπλα και άλλα.

Από τον Μάρτιο του 2018, ο αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, απαιτώντας να τερματιστούν αυτές που αποκαλεί «κακόπιστες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές, όπως είναι η «εξαναγκαστική» μεταφορά αμερικανικών τεχνολογιών και οι «μαζικές» επιχορηγήσεις κινεζικών κρατικών εταιρειών.

Το Πεκίνο μέχρι σήμερα δεν υποχωρεί στον βαθμό που θα ικανοποιούσε τον Ρεπουμπλικάνο και ανταποδίδει τα μέτρα με δικούς του δασμούς σε αντίποινα. Οι κινεζικοί δασμοί πλήττουν πλέον ουσιαστικά το σύνολο των προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα, επιβάλλονταν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά ύψους 250 δισεκατομμυρίων και πλέον από ένα σύνολο αγαθών αξίας περίπου 540 δισεκ. δολαρίων (τα στοιχεία αφορούν εμπορικές συναλλαγές του 2018). Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα δύο μέρη μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Αλλά ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι νέες συνομιλίες που προβλέπονται για τον Σεπτέμβριο πράγματι θα γίνουν.

«Δεν μπορώ να πω τίποτα, αλλά μιλάμε με την Κίνα», είπε. «Κάνουμε συζητήσεις με την Κίνα. Είναι προγραμματισμένες συναντήσεις. Γίνονται τηλεφωνήματα», συνέχισε. «Υποθέτω ότι η συνάντηση του Σεπτεμβρίου συνεχίζει να ισχύει. Θα δούμε τι θα γίνει», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις συνομιλίες και τις συναντήσεις. Εξάλλου, ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως το «13% των (αμερικανικών) εταιρειών θα εγκαταλείψει την Κίνα στο πολύ εγγύς μέλλον» και πρόσθεσε πως «πιστεύω πως ο αριθμός (τους) θα είναι πολύ υψηλότερος». «Θα κερδίσουμε τη μάχη», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, ο οποίος μοιάζει το τελευταίο διάστημα να κινείται σχεδόν σαν εκκρεμές μεταξύ της έκφρασης αισιοδοξίας για τις συνομιλίες της κυβέρνησης με την Κίνα και των επικρίσεων για την κινεζική εμπορική, νομισματική και οικονομική πολιτική.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM