Ο Σολτς υπερασπίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και τις απελάσεις μεταναστών επί κυβέρνησής του

Ο Σολτς υπερασπίζεται το δικαίωμα στο άσυλο και τις απελάσεις μεταναστών επί κυβέρνησής του Facebook Twitter
Όλαφ Σολτς / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε το δικαίωμα αίτησης ασύλου στη Γερμανία, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής προς το αυστηρότερο. 

«Το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νομικού και αξιακού μας συστήματος. Δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε σήμερα» διαμήνυσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη Μπούντεσταγκ.

Αναφερόμενος για την επίθεση στο Άσαφενμπουργκ την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για ένα «αποτρόπαιο, τερατώδες έγκλημα», αναγνωρίζοντας ότι πολλοί πολίτες αισθάνονται «βαθιά αναστατωμένοι από τις επανειλημμένες περιπτώσεις όπου ο δράστης καταχράστηκε την προστασία μας». «Ήταν κάποιος που δεν θα έπρεπε πλέον να βρίσκεται εδώ ή τουλάχιστον να μην κυκλοφορεί ελεύθερος» πρόσθεσε ο Σολτς.

Καταγράφοντας το Άσαφενμπουργκ ως την τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων από μετανάστες -στο Μανχάιμ, το Σόλινγκεν, το Μαγδεμβούργο και το Άσαφενμπουργκ- ο Σολτς δήλωσε ότι κατανοεί το σοκ και την απογοήτευση που νιώθουν οι άνθρωποι, καθώς και την ενόχληση για το γεγονός ότι «για άλλη μια φορά», η επίθεση «έγινε από κάποιον που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ», μια αναφορά στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες επρόκειτο να απελαθούν, αλλά αυτό δεν συνέβη.

«Καταλαβαίνω όποιον λέει "αρκετά ανέχτηκα", είμαι κι εγώ εξοργισμένος» δήλωσε ο Σολτς.

Αλλά συνέχισε λέγοντας ότι και οι τέσσερις επιθέσεις «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» βάσει των υφιστάμενων νόμων, οι οποίοι είχαν αυστηροποιηθεί επί κυβέρνησης Όλαφ Σολτς, εάν είχαν εφαρμοστεί σωστά και γρήγορα από τις αρχές στα διάφορα κρατίδια στα οποία έλαβαν χώρα οι επιθέσεις, τα οποία όλα κυβερνώνται από το CDU/CSU.

Ο Σολτς είπε ότι επί κυβέρνησής του πραγματοποιήθηκαν πολύ περισσότερες απελάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλάνου Αφγανών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα στη Γερμανία, δηλώνοντας ότι η Γερμανία είναι «η μόνη χώρα στην Ευρώπη που μπόρεσε να απελάσει εγκληματίες στο Αφγανιστάν». «Είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις με μια κυβέρνηση Ταλιμπάν, αλλά το καταφέραμε» σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Το μεταναστευτικό στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας στη Γερμανία

Η συντηρητική συμμαχία CDU/CSU, υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι το φαβορί για να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας μετά τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, κατέθεσε δύο προτάσεις στη Μπούντεσταγκ - οι οποίες, εάν εγκριθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή 180 μοιρών στη μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας και να έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αίσθηση του επείγοντος γύρω από τα θέματα αυτά, τα οποία κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό εδώ και αρκετό καιρό και αντανακλούν την ευρύτερη συζήτηση αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, οφείλεται στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στην πόλη Άσαφενμπουργκ, όπου ένα κοριτσάκι δύο ετών και ένας άνδρας 41 ετών δολοφονήθηκαν όταν ένας Αφγανός μετανάστης όρμησε εναντίον τους σε ένα πάρκο με ένα κουζινομάχαιρο. Ο 28χρονος που κρατείται από την αστυνομία επρόκειτο να απελαθεί, ενώ είχε λάβει βοήθεια για μια ψυχολογική κατάσταση.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Φρίντριχ Μερτς ζητούν την απόρριψη όλων των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο απ' όπου κι αν προέρχονται, σε όλα τα εννέα σύνορα της Γερμανίας με τους γείτονές της. Οι προτάσεις επιδιώκουν επίσης να διευρύνουν τις εξουσίες των γερμανικών αρχών ασφαλείας για να διευκολύνουν τη διαδικασία απόρριψης και απέλασης.

Ο Σολτς προέτρεψε τον Μερτς να μην πέσει στην παγίδα να εξαρτάται από την υποστήριξη του ακροδεξιού AfD για να προωθήσει τις προτάσεις του για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας, επικαλούμενος ειδικότερα μια επιστολή που έγραψαν οι ηγέτες της προτεσταντικής και της καθολικής εκκλησίας της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι το κόμμα απομακρύνεται από το «χριστιανικό» στο όνομά του υποστηρίζοντας τέτοιες προτάσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρίο ντε Τζανέιρο: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 130 μετά τη φονικότερη επιχείρηση στην ιστορία της Βραζιλίας

Διεθνή / Ρίο ντε Τζανέιρο: Ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 130 μετά τη φονικότερη αστυνομική επιχείρηση της Βραζιλίας

Η Επιχείρηση Contenção, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης, κινητοποίησε περίπου 2.500 αστυνομικούς και είχε στόχο την εκτέλεση 100 ενταλμάτων σύλληψης
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM