Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε για την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε για την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε να πετύχει την «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, στον απόηχο των νέων εντάσεων που προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία. 

Η απάντηση της Ταϊβάν ήταν άμεση και κάλεσε το Πεκίνο να εγκαταλείψει τον «εξαναγκασμό», επαναλαμβάνοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του. 

Σε ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι οι Κινέζοι έχουν «ένδοξη ιστορία» ενάντια στον αυτονομισμό. «Ο αυτονομισμός της Ταϊβάν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη της επανένωσης με την πατρίδα και ο πιο σοβαρός κρυφός κίνδυνος για την εθνική τόνωση», είπε ο Κινέζος πρόεδρος. 

Η ειρηνική «επανένωση» είναι προς το συνολικό συμφέρον των πολιτών της Ταϊβάν, αλλά η Κίνα θα προστατεύσει την κυριαρχία και την ενότητά της, συμπλήρωσε. 

«Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα, την ακλόνητη θέληση και την ισχυρή ικανότητα των Κινέζων να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ. «Το ιστορικό καθήκον της πλήρους επανένωσης της πατρίδας πρέπει να εκπληρωθεί και σίγουρα θα εκπληρωθεί», τόνισε. 

Η τοποθέτησή του ήταν πιο ήπια σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο, όταν υποσχέθηκε να «διαλύσει» όποια προσπάθεια επίσημης ανεξαρτητοποίησης. Το 2019 ο Κινέζος πρόεδρος είχε απειλήσει ευθέως με τη χρήση βίας για να τεθεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου το νησί. 

Η προεδρία της Ταϊβάν αντέδρασε απαντώντας ότι πρόκειται για ανεξάρτητη χώρα και όχι μέρος της Κίνας και ότι έχει απορρίψει ξεκάθαρα την προσφορά της Κίνας για «μία χώρα και δύο συστήματα» για τη διακυβέρνηση του νησιού. «Το μέλλον του έθνους είναι στα χέρια των πολιτών της Ταϊβάν», υπογράμμισε η προεδρία σε ανακοίνωση. 

Η ένταση στην περιοχή έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου σχεδόν 150 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας έκαναν πτήσεις στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ