Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε για την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε για την «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε να πετύχει την «ειρηνική επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, στον απόηχο των νέων εντάσεων που προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία. 

Η απάντηση της Ταϊβάν ήταν άμεση και κάλεσε το Πεκίνο να εγκαταλείψει τον «εξαναγκασμό», επαναλαμβάνοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει το μέλλον του. 

Σε ομιλία του, ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι οι Κινέζοι έχουν «ένδοξη ιστορία» ενάντια στον αυτονομισμό. «Ο αυτονομισμός της Ταϊβάν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη της επανένωσης με την πατρίδα και ο πιο σοβαρός κρυφός κίνδυνος για την εθνική τόνωση», είπε ο Κινέζος πρόεδρος. 

Η ειρηνική «επανένωση» είναι προς το συνολικό συμφέρον των πολιτών της Ταϊβάν, αλλά η Κίνα θα προστατεύσει την κυριαρχία και την ενότητά της, συμπλήρωσε. 

«Κανένας δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα, την ακλόνητη θέληση και την ισχυρή ικανότητα των Κινέζων να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ. «Το ιστορικό καθήκον της πλήρους επανένωσης της πατρίδας πρέπει να εκπληρωθεί και σίγουρα θα εκπληρωθεί», τόνισε. 

Η τοποθέτησή του ήταν πιο ήπια σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο, όταν υποσχέθηκε να «διαλύσει» όποια προσπάθεια επίσημης ανεξαρτητοποίησης. Το 2019 ο Κινέζος πρόεδρος είχε απειλήσει ευθέως με τη χρήση βίας για να τεθεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου το νησί. 

Η προεδρία της Ταϊβάν αντέδρασε απαντώντας ότι πρόκειται για ανεξάρτητη χώρα και όχι μέρος της Κίνας και ότι έχει απορρίψει ξεκάθαρα την προσφορά της Κίνας για «μία χώρα και δύο συστήματα» για τη διακυβέρνηση του νησιού. «Το μέλλον του έθνους είναι στα χέρια των πολιτών της Ταϊβάν», υπογράμμισε η προεδρία σε ανακοίνωση. 

Η ένταση στην περιοχή έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα. Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου σχεδόν 150 στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας έκαναν πτήσεις στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM