Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει χορήγηση ασύλου από την ΕΕ σε Ρώσους λιποτάκτες

Ο Σαρλ Μισέλ προτείνει χορήγηση ασύλου από την ΕΕ σε Ρώσους λιποτάκτες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να σκεφτούν τρόπους για να προσφέρουν άσυλο σε Ρώσους στρατιώτες που είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης στην Ουκρανία

Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μισέλ εξέφρασε την οργή του «για τα εγκλήματα κατά στης ανθρωπότητας, εναντίον αθώων αμάχων, στην Μπούσα και σε πολλές άλλες πόλεις». Στέλνοντας ένα μήνυμα στους Ρώσους στρατιώτες, τους κάλεσε να παρακούσουν τις εντολές που δέχονται. 

«Αν δεν θέλετε καμία συμμετοχή στους σκοτωμούς των Ουκρανών αδελφών σας, αν δεν θέλετε να είστε εγκληματίες, ρίξτε τα όπλα σας, σταματήστε να πολεμάτε, εγκαταλείψτε το πεδίο της μάχης», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η χορήγηση ασύλου σε Ρώσους λιποτάκτες είναι «μια πολύτιμη ιδέα, που θα πρέπει να εξεταστεί», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ, υποστηρίζοντας ιδέα που είχαν εκφράσει κάποιοι ευρωβουλευτές. 

Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Κρεμλίνο, τόνισε, μιλώντας μία ημέρα μετά την πρόταση της Κομισιόν να απαγορευθούν οι εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο του πέμπτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

«Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μια απαγόρευση στις εισαγωγές άνθρακα. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν μέτρα για το πετρέλαιο, ή ακόμη και το φυσικό αέριο», επεσήμανε. 

Η επίτευξη συναίνεσης ανάμεσα στα 27 μέλη της ΕΕ, για μέτρα σχετικά με το ρωσικό φυσικό αέριο, θα είναι δύσκολη, λόγω της αντίθεσης κρατών όπως η Γερμανία. Το νέο πακέτο που πρότεινε η Κομισιόν μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κυρώσεις σε τέσσερις βασικές τράπεζες, ανάμεσά τους η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας. Επίσης, προβλέπει αποκλεισμό των ρωσικών πλοίων από τα λιμάνια της ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περισσοτέρων ατόμων, μεταξύ άλλων και οι κόρες του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η Wall Street Journal

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας: Yποσχέσεις για επιπλέον υποστήριξη αλλά όχι ταχεία ένταξη στην Ένωση

Διεθνή / Σύνοδος ΕΕ - Ουκρανίας: Yποσχέσεις για επιπλέον υποστήριξη αλλά όχι ταχεία ένταξη στην Ένωση

Ο Ζελένσκι ζητά από την ΕΕ περισσότερα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, όμως οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζονται θα υπολείπονται των αιτημάτων της κυβέρνησής του
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ