Ο Σαντίκ Καν βάζει στο «μικροσκόπιο» τα αγάλματα του Λονδίνου- Θα φύγουν εκείνα των δουλεμπόρων

Ο Σαντίκ Καν βάζει στο «μικροσκόπιο» τα αγάλματα του Λονδίνου- Θα φύγουν εκείνα των δουλεμπόρων Facebook Twitter
Στο Μπρίστολ αποκαθήλωσαν άγαλμα δουλεμπόρου, στο Λονδίνο θα απομακρυνθούν οργανωμένα
0

Όλα τα αγάλματα του Λονδίνου θα επανεξεταστούν, προκειμένου να αφαιρεθούν εκείνα που συνδέονται με τη δουλεία, δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Καν.

Κάτι ανάλογο θα γίνει και με ονόματα δρόμων, δημοσίων κτιρίων και πλακέτες, τα οποία επίσης θα επανεξεταστούν από επιτροπή. Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από την αποκαθήλωση αγάλματος δουλεμπόρου, στο Μπρίστολ.

Άνθρωποι που διαδήλωναν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατέβασαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον, που βρίσκεται στο Μπρίστολ από το 1895. Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει πολλές καμπάνιες για την αποκαθήλωσή του, καθώς Κόλστον είχε κάνει την περιουσία του μέσω της δουλεμπορίας, το 1600. Τελικά, το κατέβασαν οι διαδηλωτές και στη συνέχεια το πέταξαν στο λιμάνι.

Σε δηλώσεις του, ο Σαντίκ Καν υπογράμμισε ότι δεν εγκρίνει την παραβίαση της νομοθεσίας και συμπλήρωσε ότι ήθελε να γίνει με σωστή διαδικασία η απομάκρυνση όποιων αγαλμάτων δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες του Λονδίνου. Δεν κατονόμασε κανένα, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της επιτροπής που θα συσταθεί, αλλά συμπλήρωσε ότι ξεκάθαρα υπάρχουν στην πόλη αγάλματα που τιμούν τη μνήμη δουλεμπόρων.

«Είναι μια άβολη αλήθεια ότι το έθνος και η πόλη μας οφείλει μεγάλο μέρος του πλούτου της στον ρόλο που διαδραμάτισε στο εμπόριο σκλάβων, ενώ η συνεισφορά πολλών εκ των κοινοτήτων μας εσκεμμένα αγνοείται. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Σαντίκ Καν.

«Οι διαμαρτυρίες έφεραν ορθώς στην επικαιρότητα το θέμα, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε τα σωστά βήματα, να εργαστούμε μαζί ώστε να φέρουμε αλλαγές και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να είμαστε όλοι υπερήφανοι για τους δημόσιους χώρους μας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Όταν τον πίεσαν για το πού θέτει το όριο, με δεδομένο ότι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε κάποιες ρατσιστικές απόψεις, ο Σαντίκ Καν απάντησε ότι οι περιπτώσεις του Τσώρτσιλ, του Γκάντι και του Μάλκολμ Χ δείχνουν ότι πολλές σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες δεν ήταν τέλειες και ότι η ιστορία πρέπει να διδάσκεται με τα καλά και τα κακά της. Όμως, συμπλήρωσε, υπάρχουν περιπτώσεις όπως εκείνοι που ενεργά ενεπλάκησαν στο εμπόριο σκλάβων, που δεν πρέπει να τιμάται η μνήμη τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ