Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Καρνέι, δηλώνει ότι η παλιά σχέση με τις ΗΠΑ «έχει τελειώσει»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Καρνέι, δηλώνει ότι η παλιά σχέση με τις ΗΠΑ «έχει τελειώσει» Facebook Twitter
Μαρκ Καρνέι/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Μαρκ Καρνέι, δήλωσε ότι «η παλιά σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία βασιζόταν στην εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης και στη στενή στρατιωτική και αμυντική συνεργασία, έχει τελειώσει», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για την επόμενη μέρα στις διμερείς σχέσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Οτάβα, ο Καρνέι τόνισε ότι ο Καναδάς θα απαντήσει «με αντίμετρα εμπορικά μέγιστης επίπτωσης» στις ΗΠΑ, στον απόηχο της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ στις 2 Απριλίου.

«Οι Καναδοί πρέπει να ξαναφανταστούν από την αρχή την οικονομία τους. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια οικονομία την οποία θα ελέγχουμε εμείς», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως απαιτείται αλλαγή πορείας στην εμπορική στρατηγική της χώρας.

Ο Καρνέι χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας τη Συμφωνία για τα Αυτοκινητοβιομηχανικά Προϊόντα του 1965 ανάμεσα σε Καναδά και ΗΠΑ, τονίζοντας όμως ότι «αυτή η συμφωνία έχει πλέον τελειώσει». Παρότι επεσήμανε ότι ο καναδικός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας μπορεί να επιβιώσει ακόμη και με τους δασμούς, κάλεσε σε πλήρη «ανασχεδιασμό και επαναπροσανατολισμό του τομέα».

Ο Καναδάς έχει ήδη απαντήσει με δασμούς ύψους 60 δισ. καναδικών δολαρίων (περίπου 42 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ εξετάζει και επιπλέον μέτρα. Ο Καρνέι απέφυγε να αποκαλύψει εάν αυτά θα περιλαμβάνουν εξαγωγικούς δασμούς σε ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, προειδοποίησε Καναδά και Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συντονίσουν τα αντίμετρά τους εναντίον των ΗΠΑ, διαφορετικά θα επιβληθούν «πολύ μεγαλύτεροι δασμοί απ’ όσους έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, Πιερ Πουαλιέβρ, χαρακτήρισε τους δασμούς «απρόκλητους και αδικαιολόγητους», ενώ ο ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, Τζάγκμιτ Σινγκ, κατηγόρησε τον Τραμπ για «παράνομο εμπορικό πόλεμο» εναντίον ενός στενού συμμάχου, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις κυβερνητικές ενέργειες.

Η ψήφος των Καναδών στις 28 Απριλίου αναμένεται πλέον να διεξαχθεί υπό τη βαριά σκιά της νέας εμπορικής κρίσης, με τον Μαρκ Καρνέι να ζητά ισχυρή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευτεί σθεναρά απέναντι στον Τραμπ και να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Η Μεξικανή πρόεδρος Κλαούντια Σέινμπαουμ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει «ολοκληρωμένη απάντηση» στις 3 Απριλίου, σημειώνοντας πως πολλές αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δραστηριοποιούνται και στο Μεξικό και στον Καναδά, εντός της ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (USMCA).

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM